Deepcamp využívá prostředí zrušeného dolu jako inspirační zdroj

Ostrava – Asi čtyřicet umělců z České republiky, Slovenska, Finska nebo Japonska tvoří v Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice. Začal tam první ročník letní tvůrčí dílny Deepcamp, kterou organizuje občanské sdružení Provoz Hlubina. Industriální prostředí má sloužit jako inspirace pro umělce a umění má oživit prostory bývalého černouhelného dolu.

Jakub Bachorík přijel do Ostravy z Hradce Králové. Věnuje se streetartu a tak si jako pracovní plochu vybral podchod vedoucí k Dolu Hlubina. Ten chce do pátku celý ozdobit postavičkami jdoucími do dolu.

„Ve skicách mám spoustu různých postaviček, tak je tady chci využít. Bude to nějakých třicet postav, u každé bude popsaný její příběh a všechny budou spolu na pásu jedoucím do továrny,“ vysvětluje Jakub Bachorík.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

V budově dolu právě zkouší soubor s názvem Divadlo improvizuje. Scénář vzniká až na místě.

„Je trošku problém, že je na to jenom týden, ale některé věci jsme už měli připravené. Teď necháváme to prostředí, aby k nám promluvilo a pomohlo nám hru dotvořit,“ říká režisér souboru David Pizinger.

Deepcamp je věrný svému jménu. Umělci totiž přímo v areálu dolu celých deset dní skutečně kempují.

„Můj první dojem byl ohromující. Prostředí je opravdu velmi zajímavé,“ říká japonská umělkyně Yoko Ishiguro.

Spoluorganizátora festivalu Magdaléna Thomitzková si pochvaluje, že o camp projevila zájem řada umělců. „Přišlo nám kolem čtyřiceti přihlášek s koncepty, co by chtěli na Hlubině dělat. Vybrali jsme dvacet z nich. Jde nám nejvíc o to, aby tyto jedinečné prostory byly skutečné inspiračním zdrojem,“ říká Magdaléna Thomitzková.

Letní tvůrčí dílna Deepcamp vyvrcholí tuto sobotu a neděli. Návštěvníci uvidí umělecká díla, která v průběhu festivalu vznikla i vystoupení performerů, divadel a hudebních skupin.

Vydáno pod