VŠB-TU Ostrava láká dětské technické talenty na netradiční tábor

Ostrava - Technikem od dětství – Vysoká škola Báňská se snaží hledat technické talenty už na základních školách. Pro děti se zájmem o vědu uspořádala letní tábor ve výzkumných centrech univerzity. A zájem je obrovský.

Nastartovat si tryskový motor a o kus dál možnost vlastnoručního měření škodlivin v ovzduší. Jen malá ochutnávka z programu technického tábora Vysoké školy báňské. Premiérový ročník univerzita připravila pro žáky základních škol. „Idea celého tábora je, ať děti načerpají poznání z oblasti technických a přírodovědeckých oborů, ale ať si, pokud možno, ani neuvědomují, že se vlastně učí,“ říká vedoucí projektů popularizace vědy a výzkumu VŠB Klára Janoušková. Místo přihlášky na tábor splnění úkolu. Děti musely předem poslat obrázek, či napsat báseň nebo písničku na téma: Co pro mě znamená věda a technika. Zástupci vysoké školy vybrali 120 nejlepších. Tábor tak mají zadarmo.

Reportáž Michaely Římanové (zdroj: ČT24)

Děti na technickém táboře získají nejen mnoho vědeckých zkušeností, ale vyzkouší si také, jak chutná jídlo v menze a jaký je život na studentských kolejích. „Smysl toho tábora je ukázat těm nejmenším, že se nejedná pouze o vzdělávací instituci, ale že to je v podstatě instituce, která má svůj život a ten život pro ně v budoucnu může být zajímavý,“ uvedl rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák. Na technické univerzity se hlásí mnoho zájemců. Studium ale dokončí jen asi 60 procent z nich. Vysoká škola báňská se proto tímto způsobem snaží přilákat ke studiu techniky ty, kteří o ni mají skutečně zájem a neberou ji jen jako alternativu nepřijetí na jiný obor.