Radní Petr Horehleď z Veselí nad Moravou s ostudou odchází

Veselí nad Moravou - Nejdříve problém s neoprávněně užívaným titulem, teď se navíc ukázalo, že řídil opilý, a to dokonce opakovaně. Porušil tak nařízení soudu o zákazu řízení motorových vozidel a nyní mu hrozí trest odnětí svobody. Své trestné činy navíc politik zatajil opozici i vlastním spolustraníkům. Ve svých funkcích proto končí.

Noční jízdu s jedním promile alkoholu v krvi zarazila v březnu 2010 Petru Horehleďovi až policejní hlídka na brněnské ulici Koliště. Politik pak skončil u soudu. „Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky byl odsouzen k peněžitému trestu a zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení,“ potvrdila informaci České televize mluvčí Městského soudu Gabriela Stočková.

Petr Horehleď ale rozhodnutí soudu nerespektoval a v době, kdy měl řízení zakázáno, sedl za volant znovu. To už byl veselským radním za TOP 09, tehdy mu hodonínský soud půlroční trest vězení podmíněně odložil. Se záznamem v rejstříku se ale Horehleď zastupitelům nepochlubil.

„Petr Horehleď nic takového neoznámil a nikdo z nás tuto skutečnost neznal,“ řekl Ivan Ohlídal z opoziční ČSSD. „Pokud bych to vzal čistě eticky, tak to samozřejmě problém je, pokud bych to vzal z hlediska praktické politiky, tak tady není páka, proč by odstupoval,“ doplnil názor opozice politolog Lubomír Kopeček.

Na odstoupení nakonec zřejmě zatlačili Horehleďovi spolustraníci, kterým se mladá naděje strany k průšvihům přiznala až dnes. Krátce po vypršení podmínky totiž radní letos v květnu řídil přes zákaz opět. Opět ho chytla policie, opět ho čeká soud, a hrozí mu dokonce vězení. Soud o tom rozhodne v říjnu. Petr Horehleď dnes celý den nebral telefon a neodpovídal ani na zprávy.

„Já jsem řekl, že to je velmi závažná věc, kterou musí okamžitě vyhodnotit. Petr Horehleď měl tu věc promyšlenou, oznámil mně, že rezignuje na všechny veřejné funkce,“ potvrdil České televizi krajský místopředseda TOP09 Jan Husák.

Problém s titulem

Petr Horehleď na sebe upozornil už před dvěma roky, kdy na volebních materiálech neoprávněně používal titul PhDr. I když se to snažil vysvětlit, nepomohlo mu to a musel se rozloučit s možností, že bude ve Veselí starostou.