Na Vidnavsku řádí včelí mor

Vidnava - Včelaře na Vidnavsku zasáhla velká rána. Jejich úly napadl poprvé mor včelího plodu. Někteří musí svá včelstva zlikvidovat. Z rizika nákazy mají velké obavy i v okolních obcích. O osudu tamních včelstev rozhodnou výsledky veterinárních testů.

Včelařství bylo pro Františka Paličku z Vidnavy vším. Po 50 letech se ale musel se svým chovem rozloučit. Závěr testů byl nekompromisní – kvůli moru včelího plodu všech 85 úlů spálit. V okruhu pěti kilometrů teď veterináři prověřují další chovatele. Nákaza pochází podle včelařů ze sousedního Polska. „Ty včely letí za pastvou i pět kilometrů. A nejbližší, co je řada včelstvech, tak to je asi čtyři sta metrů odtud, na polské straně,“ řekl včelař František Palička. Čeští veterináři mohou své kolegy o nákaze jen informovat, zasahovat do kompetencí už ne. 

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Onemocnění má své specifické příznaky. Dá se poznat podle tvaru a barvy včelího plodu. Včely jsou malátné, oslabené a zpravidla neútočí. Příští týden budou svá včelstva pálit další chovatelé. A nemusí být poslední. Mají nárok na náhradu škody a už za rok by mohli s chovem zase začít, jen na jiném místě. František Palička už je rozhodnutý teď, bez včel žít nebude.