Důl Michal dává prostor i mentálně handicapovaným lidem

Ostrava - Netradiční hudební show zažili diváci v areálu dolu Michal v Ostravě. Svůj talent a radost ze hry jim ukázala skupina Rytmy, kterou tvoří lidé se zdravotním postižením. Klienti centra Čtyřlístek a domova Barevný svět vystoupili v autentických prostorách bývalých řetízkových šaten.

Fyzicky i mentálně handicapovaní hudebníci se dali dohromady před sedmi lety při muzikoterapii. Jejich tahounem je Libuše Gojdová. S klienty trénuje dvě hodiny denně.

„Šla jsem do toho zcela spontánně. Vůbec jsem si nedělala iluze o výsledku,“ tvrdí vychovatelka a zakladatelka skupiny Rytmy Libuše Gojdová.

Na bubny a jiné nástroje hrají muzikanti s obrovským nadšením a veřejné koncerty jim zvyšují sebevědomí. Neumí číst, psát a neznají noty. Jednu píseň se proto učí i jeden rok.

„Zabýváme se lidovými písněmi i písničkami populárnímu. Snažím se klienty všelijak motivovat, aby si zafixovali, jak jdou slova po sobě,“ vysvětluje Gojdová.

Mluvčí centra Čtyřlístek Bohdana Rywiková dodává, že když členové skupiny cítí z publika, že se jim koncert líbí, je to pro ně velmi povzbudivé.

Ještě v roce 1995 se na Dole Michal převlékali horníci. Dnes se v Národní kulturní památce odehrává čím dál více kulturní akcí. K vidění jsou tu až do konce července i obrazy handicapovaných klientů.

Ten hlavní koncert čeká na hudebníky a další členy Čtyřlístku 22. října, kdy se představí přímo v Divadle Antonína Dvořáka.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)