Staví v Syrovicích bez povolení, taktika se jim zřejmě vyplatí

Syrovice - V Syrovicích na Brněnsku dál načerno vyrůstají nové rodinné domky. Developerská firma HASAN & SONS začala stavět bez stavebního povolení i bez územního rozhodnutí. I přesto se tato taktika nejspíš vyplatí. Podle vyjádření stavebního úřadu totiž firma domy nebude muset zbořit. Zaplatí sice pokutu, úředníci ale černé stavby pravděpodobně zpětně zlegalizují.

V syrovické lokalitě zvané Chocholáče dál nerušeně vyrůstá tucet rodinných domů. A to navzdory chybějícímu stavebnímu povolení, územnímu rozhodnutí, správnímu řízení i uložené pokutě. Když byl na místě štáb České televize před dvěma měsíci, dělníci betonovali základové desky. Podle vyjádření investora šlo jen o přípravné práce. Ty ale za dva měsíce pokročily tak daleko, že domy už mají obvodové zdi. 

Podle stavebního úřadu se jedná o jasné započetí stavby bez povolení. V červnu proto úřad zahájil správní řízení o odstranění stavby. Nakonec se ale developerovi jeho taktika zřejmě vyplatí. Úřad totiž ustoupil od snahy domy načerno postavené domy zbourat.

„Stavební úřad v Rajhradu vede správní řízení o spáchání správního deliktu. Společnost správní delikt spáchala a bude jí uložena pokuta. K bourání domů nedojde, nejedná se o lokalitu, která by nebyla zahrnuta do územního plánu obce. Ve chvíli, kdy budou v dané lokalitě povolené sítě, můžeme dodatečně povolit i rodinné domy, pokud si developer o toto povolení zažádá.“

Andrea Chromá, úřednice stavebního úřadu v Rajhradu

Pokutě se firma HASAN & SONS nevyhne, domy ale může zpětně legalizovat, jakmile dodatečně lokalitu zasíťuje a postaví komunikaci. Stavební úřad s největší pravděpodobností stavbu dodatečně povolí. Investor původně neměl povolení ani na stavbu inženýrských sítí a veřejného osvětlení, bez nichž stavební povolení na rodinné domy získat vůbec nemůže. Zástupce developera se k situaci nechtěl vyjadřovat, na nápravě ale prý spolupracuje se stavebním úřadem.

Vydáno pod