Maryla Sobek originálně propojuje módu s architekturou

Ostrava - Propojit dva umělecké obory - architekturu a módu se podařilo kanadské oděvní návrhářce Maryle Sobek. Své modely vystavuje v ostravském Domě umění. Nosit se podle ní dají na mnoho způsobů, záleží na fantazii každého jedince.

Modely kanadské oděvní projektantky Maryly Sobek, původem Polky, nemají mnoho společného s běžnou módou. Oděvy neobkreslují tvar člověka, vytvářejí spíše obaly, které tělo omotávají.

„Moje modely mají hlavně ukázat, že také oděvy jsou součástí umění, přestože jde o užitkový předmět,“ vysvětluje Maryla Sobek.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Móda je vlastně architektura v pohybu a je pro všechny, říká autorka. Vytvořit dokonale střižený model je podle ní stejně obtížné jako navrhnout architektonický objekt.

„Architektura, to opravdu není pouhé stavění domů, ale je to v podstatě systém myšlení o životě. Tyto principy se projevují právě i v oděvním designu,“ říká ředitel Domu umění v Ostravě Jiří Jůza.

Každý model se dá nosit až v sedumnácti obměnách, záleží na vkusu jeho majitele. Maryla Sobek se inspirovala v Africe, kde v roce 2009 uskutečnila terénní výzkum.

„Modely vycházejí z architektury dogonů, což je etnická skupina žijící v Mali. Jejich architektura je nesmírně specifická, má logiku a stále ještě není pod vlivem západního světa,“ dodává umělkyně.

Používá klasické materiály - hedvábí, vlnu a koňský vlas, pracuje s nejmodernějšími technologiemi, jako je laminování nebo řezání laserem. Pracovala v módních domech v Paříži a teď učí na univerzitě v Montrealu. V České republice vystavuje poprvé.

Jiří Jůza zdůrazňuje, že si galerie váží toho, že k nim zavítala tak významná osobnost.

Výstavu, když se oděv setká s architekturou, mohou lidé navštívit v ostravském domě umění do 21. října.