Nejlepším vínem Slovácka je Chardonnay z Polešovic

Polešovice (Uherskohradišťsko) - Nejlepším vínem Slovácka z loňské sklizně se stalo ledové Chardonnay z Vinařství Vaďura Polešovice. Na pátých vinařských slavnostech v Polešovicích mu hodnotitelé přisoudili 89,67 bodu na stobodové stupnici. O prestižní titul se letos ucházel rekordní počet 130 vzorků od 28 vinařů.

Na Slovácku je znalcem vína, anebo se za něj považuje, snad každý. Tisícovku jich v sobotu přilákal pátý ročník soutěže nejlepších vín zrozených ve Zlínském kraji. Musela to být vína mladá a tichá, tedy bez bublinek. „Letos jsme měli rekordní počet 130 vzorků. Když vzpomenu, že první ročník v počáteční nedůvěře začínal s 58 vzorky, tak je to víc než dvojnásobek. To je potěšující informace,“ řekla ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová. 

Titul TOP víno Slovácka tentokrát zůstal doma, přímo ve vinařské vesnici Polešovice. Srdce i chuťové pohárky komise expertů si nejvíc získalo vzácné ledové Chardonnay. Svého výrobce prý stálo spoustu práce i strachu ze zlodějů. „V loni skoro nemrzlo, tak jsem chodil každý den do vinice a zkoušel jsem bobule, jestli jsou tvrdé. Hrozny se totiž lisují, až je ta bobule tvrdá. Sbírat jsme je šli až 21. prosince, tři dni před Vánocemi. Denně jsem chodil do vinohradu, protože je to veliká starost,“ vysvětlil  výrobce vítězného vína Jaroslav Vaďura.

Hovoří výrobce vítězného vína Jaroslav Vaďura (zdroj: ČT24)

Desítka nejlépe hodnocených vín se může certifikátem TOP víno Slovácka začít chlubit i přímo na lahvích. „Má to určitou prestiž a kdo se v tom ze zákazníků pohybuje, tak si toho váží a víno je lépe prodejné,“ chválil si Vaďura. 

Loňská sklizeň byla velmi dobrá

Skvělou úroveň mělo nejen vítězné Chardonnay, ale všechny přihlášené vzorky. „Hodnotíme vždy vína z poslední sklizně, tedy z roku 2011. Tento rok byl pro vinaře velmi příznivý, což dokládá skutečnost, že vína získávala velmi vysoká ohodnocení,“ uvedla Malinová. Hodnotitele zaujala vůně, chuť i barva vín. Posuzovali je ve třech kategoriích podle obsahu zbytkového cukru. Mezi nejlepší se prosadila vinařství z Blatnice pod Svatým Antonínkem, Boršic u Blatnice či například Zlechova.