Fotograf Jiří Šigut překvapil malovanými obrazy s originálním konceptem

Ostrava - Výstavní síň Sokolská 26 představuje nejnovější  tvorbu konceptuálního umělce z Ostravy Jiřího Šiguta. Po třiceti letech, kdy se věnoval fotografii, překvapil tím, že se pustil do malování. Sérii obrazů nazvanou Portréty vytvořil podle zcela originálního konceptu.

Šigut tomu říká komprimované fotografické portréty. Portrétované osoby převede prostřednictvím jejich fotografie a dalších údajů na čísla, zadá je počítači a ten vygeneruje plochy určité barevnosti. Barvy pak už sám nanese na klasické plátno. Vybral si umělce, kteří pracují s geometrií, například Stanislava Kolíbala nebo Zdeňka Sýkoru.

„Pracuji jenom s čísly. Ani barvy nemíchám klasicky, na paletě, ale používám injekční stříkačky, které mají dílky, a ty mi umožňují přesně míchat jednotlivé odstíny. Takže i barvy mají svá čísla,“ vysvětluje Šigut.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Kurátor galerie Milan Weber byl novým Šigutovým projektem velmi překvapen. „Byl jsem u Jiřího doma a ptal jsem se, co dělá nového a on mi ukázal tyto obrazy. Znal jsem do té doby jeho záznamy přírodnin na fotografický papír. I když to obvykle nedělám tak rychle, hned jsem mu nabídl výstavu,“ říká Weber.

Hlavní slovo na vernisáži měl teoretik umění a vizuální umělec Jiří Valoch, který je také jedním z portrétovaných na Šigutově výstavě. „Myslím si, že je to skutečně velký přínos konceptuálnímu umění. Šigut patřil v osmdesátých letech k jedněm ze zakladatelů českého konceptuálního umění. Teď vymyslel další věc, která je determinovaná zcela možnostmi počítače a zároveň se vrátil k malbě,“ vysvětluje Valoch.

Pro diváka je to na první pohled trochu šok a těžko hledá v minimalistických tvarech konkrétního člověka. Autor však malování hluboce prožívá.

„Každý obrazuju maluji ještě dva měsíce. Pokládám pomalu vrstvy, přitom myslím na toho člověka, udělám si na něho čas. Vybavuje se mi setkání s těmi lidmi, kteří už třeba nežijí. Ta meditativní práce s barvou je pro mne velmi důležitá,“ zdůrazňuje Šigut.

Další z této série obrazů, a sice autoportrét, je aktuálně v galerii Rubrum v Ostravě-Přívoze.