ČT Brno točí film podle Simony Monyové

Česká televize dnes zahájila natáčení filmu Roznese tě na kopytech na motivy románu Simony Monyové. Hlavním hrdinou je úspěšný psycholog uprostřed krize středních let. Jeho příběh je ironickou až bizarní ukázkou toho, jak může člověku zkomplikovat život tajná milenka nejlepšího kamaráda. Ve snaze pomoct příteli ve vztahových potížích rozpoutá hlavní hrdina takový příval událostí, po kterých už v jeho životě nezůstane kámen na kameni. Jiřího Dvořáka v hlavní roli doplňuje Nela Boudová jako jeho manželka a Milan Šteindler.

Scénář k filmu napsali Irena Pavlová a Jan Gardner. Režisérka Olga Dabrowská s brněnským studiem České televize nespolupracuje poprvé. Před dvěma lety tady natočila úspěšný snímek Alma, ve kterém do osudu hlavních hrdinů zasáhl slepecký pes.

„Tvorba Simony Monyové je pro mě zajímavá zejména tím, že mi přibližuje vkus početné skupiny českých čtenářek,“ říká Olga Dabrowská. „Její příběhy popisují poutavým a čtivým slohem nejrůznější problémy a anomálie v partnerských milostných vztazích. Avšak paradoxně to, co postavám v jejich milostných eskapádách nejvíce chybí, je právě skutečná láska. Vztahy lidí v knihách Monyové, které jsem četla, palčivě ukazují na rakovinu všudypřítomného egoismu, jenž je zásadní překážkou a opakem lásky. A z něho vlastně pramení všechny problémy jejích postav. Myslím, že čtenářky musejí takovou situaci znát ze svých životů, a proto jim sdílení této bolesti pomáhá žít. Scénář se mi velice líbí, protože k látce přistupuje s neuvěřitelným nadhledem a humorem,“ dodává režisérka.

Režisérka Olga Dabrowská (zdroj: ČT24)

„Ve filmu se objeví několik herců z brněnského Divadla Husa na provázku, se kterým osobně velmi ráda spolupracuji a obdivuji ho,“ zdůrazňuje Olga Dabrowská. „Herci jsou velmi vtipní, což se v našem komediálně pojednaném filmu opravdu hodí. To stejné platí o dvojici z divadla Sklep Milanu Šteindlerovi a Lence Andělové.“ Režisérka upozorňuje také na Kláru Krejsovou v roli fatální potvory Felicie. Byla vybrána ve dvoukolovém castingu a postupně všechny přítomné přesvědčila. Za kamerou stojí Tomáš Kobolka.

Nela Boudová a Jiří Dvořák (zdroj: ČT24)

Simona Monyová (1967–2011) byla jednou z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek. První kniha Osud mě má rád jí vyšla v roce 1996. Od té doby vydala dalších čtyřiadvacet úspěšných próz. Jak sama říkala, její knihy jsou pro obyčejné ženy, které ve svém životě řeší běžné problémy současné doby. Její prosté příběhy si získaly nesmírně širokou a věrnou čtenářskou základnu. Televizní studio Brno točí podle její knihy už druhý příběh. V roce 2010 natočila režisérka Lenka Wimmerová film Tchyně a uzený.