Bývalé školy se mění na kanceláře či byty. Někde ale roky zejí prázdnotou

Jižní Morava - Kdysi v nich děti získávaly první kamarády či vědomosti. Pro některé zůstávají místem nejkrásnějších zážitků, pro jiné místem hrůzy před tabulí. Řada škol a školek v kraji už ale svoji funkci neplní a lavice v nich zejí prázdnotou. Obce a města tak musí řešit, co s těmito budovami bude dál. Objekty, do kterých docházely desítky dětí, slouží teď jako sídla firem či sociální byty. Jiné stále marně čekají na investory.

V Opatovicích u Vyškova přebudovali bývalou školu na byty. Později se ale rozhodli, že stávajícím nájemníkům nabídnou jiné městské byty a prostory využijí pro azylový dům. Podařilo se a už šestým rokem v areálu školy nachází útočiště matky s dětmi v tísni. „Když jsme v roce 2005 začali uvažovat o vybudování azylového domu, tento objekt jsme vyhodnotili jako nejlepší,“ řekl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Pokud by azylový dům v Opatovicích nebyl, musely by ženy s dětmi až do Brna nebo do Blanska, kde podobné domy pro lidi v tísni také fungují. O nabízené služby je proto mezi matkami na Vyškovsku velký zájem. „Máme šest bytových jednotek. Bydlí v nich šest maminek a čtrnáct dětí, takže je dům plně využíván,“ uvedla ředitelka azylového domu Alena Novotná.

V Bítově tak úspěšní nebyli. Před osmi lety zavřeli místní školu a školku. Od té doby budova chátrá. „Snažíme se ji prodat. Měli jsme inzerát v realitní kanceláři, ale zatím všechny nabídky, které jsme dostali, byly nevěrohodné. Proto jsme od nich vždy odstoupili,“ popsal situaci místostarosta Bítova Zbyněk Šumpich (nez.).

Vedení obce by bylo nejraději, kdyby v místě vznikly služby pro občany. „S naším rozpočtem ale nemáme peníze na to, abychom tu vybudovali například domov důchodců,“ dodal Šumpich. A tak dál čekají, zda přijde seriózní zájemce. Doufají, že to bude brzo, protože jen údržba je každý rok stojí sedmdesát až osmdesát tisíc korun.  

Ve městech kanceláře, na vesnici hospic

I realitní makléři se shodují, že někde se prázdná budova prodá snadno a jinde roky chátrá. „Tyto objekty jsou v dnešní době pro kupce velmi nezajímavé a je těžké je udat,“ uvedl například mluvčí společnosti Real Spektrum Jiří Fajkus. Spolumajitel realitní kanceláře RE/MAX Pro Tomáš Svoboda ale situaci nevidí tak skepticky. „Záleží hlavně na tom, kde se objekt nachází. Pokud je to v Brně, pak většinou není problém budovu prodat. Sám vím například o bývalé školce, ve které se dnes nachází wellness centrum. Na venkově je situace ale skutečně horší,“ řekl Svoboda.

Bývalá školská zařízení totiž podle Svobody na venkově těžko najdou uplatnění například jako kanceláře, jak je tomu mnohdy ve městě. Nejčastěji se proto mění na domy s pečovatelskou službou, hospice či jiná sociální zařízení. „Hodně záleží i na tom, jak je stavba stará, případně na vybavení,“ dodal Svoboda.

To potvrzuje i mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Podle něj se zájem kupců liší budovu od budovy. „Záleží na tom, kde se objekt nachází, v jakém je stavu a podobně,“ potvrdil Žára. O tom, zda budova najde jiné využití či zda bude prodána, rozhoduje většinou vedení dané městské části.

Místo školy dům s pečovatelskou službou

Například ve Velkých Opatovicích se zdá, že pro bývalou školu vedení města našlo nové využití snadno. Ze tříd, kde ještě do června sídlila střední škola uměleckoprůmyslová a technická, by v budoucnu mohly být sociální byty. Zástupci města zvažují i vybudování domu s pečovatelskou službou.

„Nejprve bychom chtěli vyřešit, co s budovou internátu, která by byla na přestavbu nejjednodušší a pro tento záměr vhodná. Až pak bychom se zabývali ostatními budovami, protože tento areál je dost rozsáhlý,“ uvedl před měsícem starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek (KDU-ČSL). Aby ale mohl starosta začít komplex proměňovat na byty, musí ho získat od původního vlastníka. Tím je Jihomoravský kraj. Na nové využití čeká i prázdný areál bývalého strojírenského učiliště v Rousínově u Brna.