Toflův gang stane před Krajským soudem v Brně

Brno - Kauzu takzvaného policejního Toflova gangu, který údajně vydíral podnikatele na jižní Moravě, bude řešit brněnský Krajský soud. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud s tím, že místně příslušný k řešení této kauzy je právě brněnský krajský soud, a není důvod mu kauzu odejmout.

„Rozhodovali jsme 22. srpna v neveřejném zasedání,“ potvrdil České televizi mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. „Krajský soud v Brně je věcně i místně příslušný ze zákona, Vrchní soud v Olomouci to jen potvrdil. Termín hlavního líčení bude stanoven v nejbližších dnech. Jde o kauzu s vazebně stíhanými. Soudce, jemuž byl tento případ, nebude s jeho stanovením otálet,“ doplnila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

V případu je 13 stíhaných, jimž hrozí za vydírání až 16 let vězení. Státní zastupitelství před časem po uzavření spisu navrhlo Vrchnímu soudu v Olomouci, aby kauzu odňal brněnskému krajskému soudu a dal ji k řešení jinému z krajských soudů. Argumentovalo tím, že v gangu jsou bývalí policisté, kteří by mohli mít v brněnské justici dobré kontakty. Vrchnímu soudu ale tyto domněnky k odebrání kauzy brněnskému soudu nestačily.

Toflovým gangem je nazývána skupina bývalých brněnských policistů, která údajně vydírala podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí. Žádali ale za to úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010.

Gang údajně vedl bývalý brněnský policista Michal Tofl, který byl v červnu 2010 zastřelen samopalem. Kriminalisté zadrželi v uplynulých týdnech tři muže podezřelé z jeho vraždy. Hrozí jim až 20 let vězení. Podle policie si vraždu objednal muž z Prahy kvůli finančním sporům s Toflem. Ten před časem spáchal ve vazbě sebevraždu.