Terapeutická dílna Polárka bojuje o přežití

Bruntál - Přes půl milionu korun potřebuje bruntálská terapeutická dílna Polárka. Tolik peněz musí mít, aby zaplatila speciálně vyškolené terapeuty i provoz dílny. Stará se přitom o 25 mentálně postižených lidí ve věku od 20 do 45 let. Pokud peníze nezíská a zanikne, pro její klienty to bude znamenat konec jediné naděje na práci.

Bruntálská terapeutická dílna Polárka po osmi letech fungování bojuje o záchranu. Od státu dostala jen velmi malou dotaci. Místo potřebného milionu a půl - jen 200 tisíc. „Potřebujeme peníze na platy terapeutů do konce roku, od září do prosince, což bude asi 400 tisíc a 200 tisíc na provoz,“ říká ředitelka Marcela Kovářová. Provozní náklady platí z darů sponzorů a prodejem svých výrobků. Na platy ale sponzorské dary použít nesmí. Situace je už kritická, vedení dílny se proto obrátilo na bruntálskou radnici s žádostí o 400 tisíc korun. Město se dílně sice snaží vyjít vstříc, například nájmem za symbolickou korunu, celou částku ale zaplatit nemůže. „Rada města poměrně jednoznačným způsobem doporučila zastupitelstvu uvolnit z rozpočtu města částku 150 tisíc korun,“ uvedl mluvčí MěÚ Bruntál Jiří Ondrášek. Definitivně navíc rozhodne až zastupitelstvo v září, jenže Polárka má peníze jen do konce srpna. Od 1. září tak skončí dva terapeuti, zůstanou jen tři, pracovat budou za minimální mzdu.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Polárka je pro tři desítky mentálně postižených lidi z celého Bruntálska jedinou šancí na zaměstnání. Ve čtyřech dílnách malují, tkají nebo třeba vyrábějí drobnosti ze dřeva. Ve volném čase pak sportují, hrají na hudební nástroje a zpívají. „Oni pracují, baví je to, dodržují pracovní dobu, velice dbají na to, aby přicházeli včas do práce, strašně si toho váží,“ dodává smutně ředitelka Marcela Kovářová. I když se Polárce podaří získat chybějící peníze pro tento rok, vyhráno ještě nemá. Pokud od státu nedostane na příští rok alespoň milion a půl, o přežití bude bojovat znovu.