Stav přiotráveného orla mořského se zlepšuje

Bartošovice - Jde o cílený pokus zlikvidovat populaci orla mořského v Poodří. Tak hodnotí ochránci přírody nález zničeného hnízda, nastražených návnad a nakonec i dravce přiotrávaného jedem na hlodavce. Mládě orla skalního se pomalu zotavuje, do volné přírody by se mohlo vrátit zhruba do poloviny září.

Mládě orla mořského v bartošovické záchranné stanici. Ochránci přírody k němu dosud nikoho nepouštějí. Jeho stav se zlepšuje, vyhráno ale ještě nemá. „Jsou tam vidět některé ty příznaky jako rychlejší dýchání, ten pták je takový prostě vystresovaný a co je nejhorší, tak odmítá přijímat potravu,“ říká vedoucí záchranné stanice Bartošovice Petr Orel.

Polovina července: v lese poblíž Hladkých Životic našli ochránci přírody pokácený topol, na kterém si orlí rodinka postavila hnízdo. Pár dní nato objevili v okolí dvě návnady napuštěné jedem na potkany, který způsobuje vnitřní krvácení. Obavy se naplnily předminulý pátek, mládě dravce zřejmě jed pozřelo. Paralyzovaný orel ležel na hrázi mezi bartošovickými rybníky. Je to jen pět kilometrů od pokáceného hnízda a místa nálezu nastražených návnad. „Vzhledem k tomu, že oba dva tyto nálezy vlastně patří do stejné lokality, tak je možno s vysokou pravděpodobností usuzovat, že skutečně ten pták byl otráven cíleně tady tímto jedem,“ myslí si veterinární lékař Milan Šturm.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zničené hnízdo a jedovaté návnady šetří policie. Zatím bez úspěchu. Bartošovičtí záchranáři se už v uplynulých letech museli rozloučit se dvěma otrávenými a jedním zastřeleným orlem skalním. Dva orly mořské před dvěma lety někdo otrávil na Opavsku. Přímo v Poodří ale dosud k žádnému útoku nedošlo. Ochránci přírody mají za to, že travičem je někdo, komu se nelíbí, že orel v okolí loví zvěř a ryby. „V době hnízdění je ten samec, který převážně se stará o potravu, schopen ulovit zvířata do velikosti zajíce nebo dejme tomu ptáky do velikosti husy,“ prozradil Petr Orel. Pokud se bude stav mladého orla mořského zlepšovat, mohl by podle veterináře i ochránců přírody zpět do volné krajiny zhruba za dva až tři týdny.