Za pobodání seniora půjdou dva mladíci na 15 let do vězení

Olomouc - Patnáct let za mřížemi si definitivně odsedí dva mladíci, kteří loni v Ostravě nejdřív přepadli a pak i pobodali čtyřiašedesátiletého seniora. Přežil jen díky tomu, že ho ještě v noci našel náhodný kolemjdoucí, který přivolal pomoc. Vrchní soud v Olomouci tak nevyhověl jejich odvolání a dal za pravdu květnovému rozsudku ostravského krajského soudu.

Projevili neúctu k lidskému životu, když vážně zraněného muže nechali svému osudu. Navíc se ho chtěli zbavit jako nepohodlného svědka, přežil jen díky náhodě. Patnáctiletý trest je proto adekvátní. Tak zdůvodnil soudce, proč nevyhověl odvolání dvou mladíků z Ostravy – oba přitom chtěli odejít od soudu úplně bez trestu. I před Vrchním soudem v Olomouci zvolili obžalovaní mladíci a jejich obhájci stejnou taktiku jako před Krajským soudem v Ostravě. Obviňovali se navzájem. „Z provedených důkazů zcela jednoznačně a spolehlivě bylo prokázáno, že oba dva se dopustili spolupachatelství těchto zločinů a ta obhajoba byla zcela účelová,“ vyjádřil se mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reportáž Martiny Tlachové a Michaely Římanové (zdroj: ČT24)

Ze znaleckých posudků totiž jasně vyplývalo, že senior se téměř nebránil. Musel proto zápolit se dvěma protivníky – jeden ho držel a druhý bodal. Incident se stal loni v říjnu ve Výškovické ulici v Ostravě. Mladíci si muže pravděpodobně vyhlédli v restauraci a venku ho pak napadli. Oba byli opilí a nejspíš jim došly peníze na alkohol. Staršího muže proto chtěli okrást. Našli u něj ale jen cigarety, SIM kartu a zavírací nožík. Rozhodli se ho proto zbavit, aby pak přepadení nemohl nahlásit.

Vydáno pod