Máchův památník v Lesnickém Slavíně prochází rekonstrukcí

Olomučany - Co má společného Karel Hynek Mácha s Karlem Klostermannem, Janem Evangelistou Purkyně nebo Josefem Resslem? Jejich památníky stojí v lesích Moravského krasu, kde jsou součástí tzv. Lesnického Slavína. Ten obsahuje přes 70 podobných objektů, věnovaných kromě známých umělců také lesníkům, přírodě a také samotným obyvatelům lesa. Školní lesní podnik Křtiny, který se o památníky stará, nechal v letošním roce opravit celkem sedmnáct objektů. Rekonstrukce Máchova památníku stála vůbec nejvíce – tři čtvrtě milionu korun.

Máchův památník nechal postavit v roce 1936 Josef Opletal, akademik Mendelovy univerzity v Brně. Chtěl jím uctít sté výročí úmrtí Karla Hynka Máchy – umělce, který se ve své tvorbě inspiroval českou přírodou, a vytvořil tak romantické poutní místo. „Během druhé světové války se tam konaly tajné poutě. Setkávali se tu vlastenci, největší taková akce se konala v roce 42,“ uvedl pamětník Jiří Truhlář. Po válce památník chátral, první opravy se dočkal až v sedmdesátých letech. V minulých týdnech ho proto stavební firma obehnala lešením a provedla kompletní rekonstrukci. „Nejsložitější byla oprava těch desek, které byly impregnovány speciálním nátěrem. Dále jsme památník celkově zpevnili, naimpregnovali dřevěný kůl a železo, co ho drží,“ uvedl ekonom Školního lesního podniku Křtiny Mendelovy univerzity Jan Waidhofer.

Hojně navštěvovaný památník leží hned na několika turistických trasách. Lidé sem chodí po celý rok, nejvíc jich sem však zamíří na prvního máje. „Není bez zajímavosti, že tady máme vedle i třešeň, aby se měli zamilovaní kde políbit,“ dodal Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny.

Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny (zdroj: ČT24)

Devadesát procent peněz na opravu památníku dala Evropská unie. Díky moderním materiálům by měl teď monument vydržet minimálně dalších dvacet let bez zásahu. Máchův památník se tak přidá k opravené většině z osmdesátky pamětních desek a studánek, které tvoří Lesnický Slavín. Zbylá místa, která vzpomínají na umělce inspirované přírodou a významné lesníky, čeká rekonstrukce v příštím roce.

Další známé osobnosti, které připomíná Lesnický Slavín

P. O. Hviezdoslav – slovenský básník, autor „Hájnikovy ženy“
Josef Mánes a Julius Mařák – čeští malíři
Studánka Karla Klostermanna – spisovatel popisující práci lesníků a život na Šumavě
Studánka Jaromíra Tomečka – spisovatel, který psal prózy o přírodě
J. Rosenauer – stavitel Schwarzenberského vodního kanálu na splavování dřeva na Šumavě
R. Těsnohlídek – autor „Lišky Bystroušky“
Studánka L. Janáčka – autor opery podle námětu R. Těsnohlídka
Studánka S. Lolka – malíř, lesník, jehož kresby inspirovaly R. Těsnohlídka
Památník Lidušky – místo, kde R. Těsnohlídek s přáteli nalezli odložené dítě