Obranu musíme zlepšit, burcuje zlínské hokejisty trenér Vlach

Zlín - Po pětiměsíčním půstu se hokejoví fanoušci Zlína opět dočkali svých hrdinů na ledě. Sedmnáct set diváků na zimním stadiónu Luďka Čajky vidělo druhou porážku Beranů v přípravě, tentokrát podlehli 1:2 Vítkovicím. V zápase proti extraligovému soupeři trápila Ševce koncovka. Podle trenéra Vlacha ale přípravná utkání ukázala Achillovu patu ve zlínském mužstvu především v obraně, kde se sehrávají mladíci.

Tři výhry, dvě remízy a dvě porážky – taková je bilance Beranů v přípravě. Dosavadní průměr čtyř vstřelených branek Ševců na zápas sliboval proti extraligovému soupeři z Vítkovic gólové hody. Zlín se ale bez útočného tria Leška, Balaštík, Kubiš, které dostalo od trenéra Vlacha volno, v koncovce trápil. „Naskákali jsme na led v hodně poskládané sestavě, s některými hráči jsem hrál ve formaci vůbec poprvé. Takhle to určitě v extralize vypadat nebude,“ doufá zlínský obránce Martin Hamrlík.

Po dvou třetinách navíc na světelné tabuli k nelibosti domácích příznivců blikalo skóre 0:2. Gólmana Sedláčka totiž překonali Barinka a Káňa. „Největší rerervy, které zatím příprava ukázala, vidím jednoznačně v obraně. Máme tam mladé kluky, kteří nemají dostatečné zkušenosti s ligou,“ vidí největší slabinu Zlína trenér Rostislav Vlach.

Rozhovor s trenérem Rostislavem Vlachem (zdroj: ČT24)

Zlín nevyužil ani jednu z deseti přesilovek a skórovat dokázal jen z trestného střílení Honejsek. „Dnešní zápas nás trápila produktivita, což ale v těch předchozích duelech problém rozhodně nebyl. Já doufám, že oproti loňské sezóně budeme střílet velké množství gólů,“ nepochyboval Vlach. Chuť si tak domácí hokejisté spravili až v samostatných nájezdech, kde Ostravany díky proměněným trefám Holíka a Čajánka přestříleli.

Zlín má tak šestnáct dní před startem nejvyšší soutěže za sebou pouze dva zápasy proti extraligovým celkům. Remízu 5:5 vyválčil na ledě brněnské Komety, proti Vítkovicím neobstál. Moravský tým kvůli blízkosti upřednostnil souboje se slovenskými týmy. „Podle mě je jedno, jestli v přípravě pilujete formu proti českým nebo slovenským soupeřům. Nejdůležitější je načasovat formu,“ vysvětlil hlavní kouč Zlína.

  • Fanoušci beranů se po pěti měsících svých hokejových hrdinů opět dočkali zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3904/390369.jpg
  • Rozhodčí po faulu Ostravanů nařídil trestné střílení zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3904/390367.jpg
  • Honejsek letos válí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3904/390368.jpg
  • Zlín se radoval alespoň po vítězství v samostaných nájezdech zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3904/390371.jpg

Na tradičním turnaji Rona Cup v Dubnici nad Váhom prohráli Berani na úvod se Skalicí, pak ale porazili slovenského vicemistra z Košic a na závěr remizovali s Trenčínem. Na cestě domů získali skalp Zvolenu a Skalice. „Výhry na Slovensku se příliš nepočítají. Úroveň týmů je tam ve srovnání s českou extraligou nižší, i když ti hráči létají na ledě, snaží se bruslit. Určitě by to chtělo rozdělit přípravu půl na půl. Pár zápasů odehrát se slovenskými kluby, když to máme blízko, a stejnou dávku proti zahraničním a českým soupeřům,“ popsal ideální program přípravných duelů Hamrlík.

Fanoušci Zlína také s napětím očekávají, jak dopadnou jednání ohledně startu NHL. Podle klubu ale angažování hokejových hvězd Martina Erata nebo Romana Hamrlíka ve žlutomodrém dresu není příliš reálné. „Bylo by to super, protože jsme s bráchou spolu dlouho nehráli. Já jsem s ním ale mluvil, ve středu odlétá zpátky do Montrealu. Zde bude čekat, jak se to vyvine. Rozhodně dřív než za dva měsíce se nevrátí. Doufá, že NHL začne,“ podal čerstvé informace o možnosti startu bratra Romana starší z dvojice Martin Hamrlík.

Další přípravné měření sil čeká Zlín ve čtvrtek, kdy se opět na domácím ledě postaví slovenskému Zvolenu, který už dokázal v přípravě porazit.

PSG Zlín - HC Vítkovice Steel 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 51. min. Honejsek z trestného střílení - 11. Barinka, 27. J. Káňa

Dodatkové samostatné nájezdy: Zlín - Vítkovice 2:1 (proměnili Holík, Čajánek)

Vyloučení: 5:10    Využití: 0:1     Diváků: 1 752

Sestavy - PSG ZLÍN: Sedláček - Hamrlík, Šenkeřík, Zámorský, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Řezníček - Fořt, Holík, Köhler - Honejsek, Čajánek, Veselý - Z. Okál ml., Melenovský, F. Čech - Finsterle, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík

HC VÍTKOVICE STEEL: Málek – Voráček, Sloboda, Punčochář, Malík, Barinka, Řehák, Kovář – Huna, Burger, J. Káňa - Klimek, Roman, Walker - Szturc, M. Hlinka, Šedivý - Kucsera, R. Hruška, T. Káňa. Trenér: Trličík