Euroklíč otevře handicapovaným lidem tisíce dvěří v Evropě a teď i desítky dveří u nás

Olomouc - Euroklíč – konec bloudění. Motto projektu, který vozíčkářům usnadní život. Speciální klíče pasují do eurozámků na záchodech nebo výtazích na úřadech, nádražích, ale třeba i v obchodech nebo na benzinových pumpách. Díky uzamčení je tam čisto. V Olomouckém kraji teď startuje projekt, který jejich počet mnohonásobně zvýší.

Použít výtah, záchod a mít tam čisto. Pomocí euroklíče žádný problém. Euroklíč si můžou zdravotně postižení zadarmo vyzvednout na úřadech práce – jsou jich tam k dispozici skoro 3 tisíce. V Olomouckém kraji je zatím eurozámků osm, jeden třeba v obchodním centru v Olomouci na Horním Lánu. Do konce roku by jich mělo přibýt dalších třicet. „Je potřeba, aby byla přísně dodržována hygiena. Jakékoliv nečistoty těm lidem okamžitě způsobí obrovské hluboké záněty, oni je necítí,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Po Evropě si tak můžou majitelé klíčů odemknout desítky tisíc zámků. Rekordmani jsou Němci – eurozámky chrání skoro pětašedesát tisíc míst a klíč k nim vlastní 860 tisíc lidí. „Kdo jede do Rakouska, Německa, Švýcarska a těchto zemí, potká euroklíč velmi často a je to obrovská výhoda, když si můžete odemknout, co potřebujete,“ myslí si předseda Olomoucké krajské rady osob se zdravotním postižením Milan Langer.

U nás jsou na tom nejlíp Střední Čechy a Plzeňský kraj. Na Moravě je eurozámků zatím jen kolem třicítky. Projekty se ale pomalu rozjíždějí. „U nás trvá dlouho, než pro tu myšlenku někoho nadchnete a získáte pro to peníze, pak už to jde,“ tvrdí předseda Evropské institutu pro udržitelný rozvoj Pavel Hříbek. Kromě zdravotně postižených, kterých je v Olomouckém kraji přes 30 tisíc, si můžou v mateřských centrech euroklíč vyzvednout i maminky dětí do tří let.

Vydáno pod