Neobvyklý nález v depozitáři muzea: našla se tabatěrka maršála Radeckého

Olomouc - Tabatěrku, do které si ukládal tabák maršál Radecký, objevili pracovníci Vlastivědného muzea v Olomouci. Drobnou krabičku z tlačeného papíru našli, když v depozitáři po nedávném stěhování vybalovali některé historické předměty. Tabatěrka je přitom součástí sbírek od roku 1905. Až doteď si jí ale nikdo nevšiml.

Drobná krabička bez horního víčka. Na první pohled působí nenápadně. V ruce ji ale každý den držel muž, který byl na sklonku osmnáctého a v první polovině devatenáctého století jednou z největších vojenských osobností. Tabatěrka patřila maršálovi Radeckému. „Patří k nejvýznamnějším objevům v posledním období. Především v té hodnotě sbírkové, po té hodnotě, že to je osobní záležitost, osobní věc významné osobnosti, která prošla Olomoucí,“ říká ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek. Tabatěrku našli pracovníci muzea náhodou v depozitáři v Denisově ulici. Uvnitř byl zastrčený lísteček s informací o tom, kdo krabičku v minulosti od Radeckého získal a jak se pak dostala do muzea. „Ta tabatěrka zde byla od roku 1905. Neměla evidenční číslo, nebyla inventarizovaná, tudíž není zanesená nikde v dokladech. To znamená, že se o ní nevědělo,“ prozradila kurátorka fondu etnografie Veronika Hrbáčková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Radecký sloužil pěti císařům. Byl náčelníkem generálního štábu v největší bitvě devatenáctého století u Lipska a navíc se v roce 1849 zapsal do dějin jako vítěz nad italskou revolucí. „Z hlediska Olomouce to byl po dva roky pevnostní velitel tohoto města, takže se významně do dějin Olomouce zapsal,“ připomněl historik Karel Podolský. Tabatěrku brzy uvidí taky návštěvníci Vlastivědného muzea. To nenápadné krabičce už teď připravuje speciální výstavní místo.