Mezinárodní den nezvěstných připomíná oběti vlastních vlád

Praha – Na dnešek připadá téměř neznámá připomínka – mezinárodní den věnovaný lidem, kteří beze stopy zmizeli v důsledku praktik autoritativních režimů. Jejich počet se na světě odhaduje na desetitisíce, výroční den pak provázejí protesty příbuzných i nevládních organizací. Před čtyřmi lety začaly nevládní organizace prosazovat konvenci, která by podobné únosy postavila na roveň válečných zločinů.

Impuls věnovat jeden den v roce vzpomínce na nezvěstné vyšel z Jižní Ameriky, která má za sebou pohnutou historii totalit. Například v Argentině se počet mrtvých a nezvěstných během vlády vojenské chunty v letech 1976 až 1983 odhaduje na 30 tisíc. Aktéři těchto událostí, včetně někdejšího vládce země, nakonec stanuli před soudem.

Ne všude ale aktéři nesli odpovědnost a řada zemí je pro vlastní občany nadále nebezpečná. Před pěti lety se proti únosům marně protestovalo na Filipínách. Své příbuzné hledají i rodiny v Balučistánu na pomezí Íránu a Pákistánu, kde lidé na obou stranách hranice podle aktivistů mizí pod záminkou boje proti terorismu. Lidé jsou unášeni i v Sýrii, mezinárodní organizace viní z únosů jak Asadův režim, tak i povstalce.

Mezinárodní den pohřešovaných (zdroj: ČT24)

Památku obětí si připomíná také čečenské Groznyj. Červený kříž spolu s místními dobrovolníky rozdají 2 370 kartiček - tolik lidí beze stopy zmizelo na neklidném Severním Kavkaze. Únosů se obyvatelé obávají dodnes. „Je to takové, jako když se nemůžete pořádně nadechnout. Máme sice svobodu slova, ale jak říkám něco, co nezapadá do oficiální škatulky, hned jsem extremista nebo kriminálník,“ říká čečenský učitel Chamzat Donbajev.

Den pohřešovaných se úzce týká i dalších evropské oblasti – bývalé Jugoslávie. Dodnes není objasněn osud 14 tisíc lidí, kteří zmizeli během občanských válek v 90. letech, po skončení konfliktů se pohřešovalo 40 tisíc lidí. Podle Amnesty International mají všechny země bývalé Jugoslávie problémy se stíháním válečných zločinců. V mnoha obcích tak žijí předpokládaní zločinci nadále blízko svých obětí a jejich rodin.

Vydáno pod