Lesy v okolí Senetářova jsou po vichřici pro návštěvníky zapovězené

Senetářov - Blanenská radnice zakázala vstup do lesů v okolí Senetářova. Na několika místech totiž hrozí zřícení stromů poškozených při nedávné vichřici. Lesníci na místě začali polom odstraňovat, těžba ale zabere několik týdnů. Kdo by zákaz vstupu do lesa porušil, čeká ho až 30tisícová pokuta.

Stromy zlomené v půli, odlámané větve, vývraty. Tak vypadají lesy v okolí Senetářova na Blanensku, kudy se 6. srpna přehnala větrná smršť. Vichřice dokázala za hodinu porazit stejně stromů, jako se v místě vytěží za celý rok. Podobnou spoušť nepamatuje ani bývalý polesný, který tu pracoval od roku 1965. „Zatmělo se, začal foukat silný vítr s kroupami. Nejhorší bylo, že to lámalo stromy v půli, ve dvou metrech, v jednom metru. Poškodilo to prakticky nejcennější dřevo,“ popsal vichřici bývalý polesný Jiří Biča. 

Vichřici popisuje bývalý polesný Jiří Biča (zdroj: ČT24)

Na procházky po lese musí místní na nějaký čas zapomenout. Lesy České republiky, kterým poškozený porost patří, požádaly blanenskou radnici, aby vstup do lesa dočasně zakázala. Do konce září tak do lesa nesmí žádný návštěvník. Pokud zákaz poruší, riskuje nejen vlastní zdraví, ale i pokutu, která se může vyšplhat až na 30 tisíc korun. 

Na místě proto už několik dní pracují lesníci s těžkou technikou. Kvůli následkům vichřice bude nutné odtěžit nejméně pět tisíc kubíků dřeva. Ještě mnohem větší škody napáchala na Blanensku bouře před dvěma lety. Zůstalo po ní sto sedmdesát hektarů spouště a lesy byly tehdy uzavřeny na několik měsíců.