Rychlost v Prostějově budou znovu hlídat stacionární radary

Prostějov - Rychlost v Prostějově znovu pohlídají stacionární radary. Magistrát totiž schválil výběrové řízení na společnost, od které si je pronajme. V ulicích města přitom už pevná měřící zařízení jsou, dva roky ale zaznamenávají údaje pouze pro statistiku. Podle Krajského úřadu a ministerstva dopravy totiž systém porušoval zákon. Radnice teď proto způsob vybírání pokut změnila.

Jedenáct stacionárních radarů stojí u nejdůležitějších tepen ve městě od roku 2007. Radnice tehdy podepsala smlouvu se společností Czech radar. Zařízení měřila rychlost a zaznamenávala průjezd na červenou. Před dvěma lety ale řidiči začali upozorňovat na to, že při zpracovávání přestupků může docházet k úniku citlivých údajů. Radnice si ale před rokem nechala vypracovat analýzu od Úřadu na ochranu osobních údajů. Z té vyplynulo, že město nepochybilo. Magistrát proto navrhl model, podle kterého fungování radarů na svém území zabezpečí. Rozvázalo smlouvu s firmou Czech radar a vypsalo výběrové řízení na společnost novou. „Devadesát procent váhy těch kritérií bude mít cena. Rada nakonec přistoupila k variantě pronájmu, čili nikoliv nákupu těch stacionárních měřičů,“ uvedla mluvčí Prostějova Jana Gáborová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„My zaplatíme fixní částku za pronájem radaru a ty vybrané pokuty jdou do městské kasy. Opravdu ale nejde o to naplnit městskou kasu penězi, jde nám o to, aby byla ta bezpečnost ve městě,“ tvrdí náměstkyně primátora Alena Rašková. Kdy radary začnou zase měřit, zatím není jisté. Záležet bude mimo jiné i na tom, jestli se některá z odmítnutých firem proti výběrovému řízení neodvolá.