Na D1 v Brně začínají práce, návrat z prázdnin poznamenají kolony

Brno – Začíná uzavírka dálnice D1 v Brně. Uzavřen bude od soboty až do první poloviny října úsek od 199. do 193. kilometru ve směru na Prahu. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo omezit provoz na nejvytíženější české dálnici již o posledním prázdninovém víkendu, práce začnou v noci na sobotu. Na cestách z dovolené se tak šoféři budou muset smířit s omezeným provozem a kolonami.

Na dálnici D1 v Brně bude o víkendu ještě zachován provoz dvěma pruhy v každém směru. Jeden pruh ve směru na Prahu však bude převeden do protisměrného pásu, v opačném směru bude zúžen prostor a obousměrně snížena rychlost. Od pondělí 10. září se navíc uzavře sjezd na Brno-centrum. Vrcholem oprav bude prodloužený víkend na konci září. „V té nejtěžší fázi budeme muset stáhnout dopravu do jednoho pruhu,“ upozornila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Vše by mělo skončit 4. října.

Uzavírky na D1
Zdroj: ČT24

Na uzavírku na dálnici se připravuje především městská část Brno-jih. Obyvatelé se bojí, že kolony, které se před omezením nejspíš budou tvořit, řada řidičů objede právě jejich čtvrtí. Mají s tím již bohaté zkušenosti. „Byly dvě nehody na dálnici a v podstatě to znamenalo totální kolaps dopravy,“ vzpomněl starosta Josef Haluza.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Už od pondělí probíhají na D1 na jižní Moravě další práce. Omezen je provoz u Rousínova, kde silničáři vyměňují povrch. Jezdí se obousměrně jedním jízdním pásem, jeden pruh je vyhrazen pro směr na Ostravu, dva pruhy pro směr na Brno a Prahu. Řidiči si stěžují, že jim kvůli kolonám před uzavírkou vznikají i hodinová zpoždění, policie doporučuje objet zacpanou dálnici po staré vyškovské silnici. Zkušenosti ale ukazují, že když je ucpaná dálnice, bývá ucpaná i tato silnice.