Podvacáté se na Hostýně sešli bývalí „muklové“

Svatý Hostýn - Pět tisíc lidí, z toho několik stovek bývalých politických vězňů, si dnes na Svatém Hostýně na Kroměřížsku připomenulo tragické osudy lidí, které na nich v polovině minulého století spáchal komunistický režim. Muklovská pouť se konala už podvacáté.

V komunistických lágrech přišlo o život 240 lidí, dalších 250 tisíc poslal minulý režim do vězení z politických důvodů. Jedním z nich byl i Josef Brázda z Doubravníka na Brněnsku. Dnes osmaosmdesátiletý muž strávil v komunistických žalářích 16 let svého života. Režim ho tam poslal v roce 1951 za vykonstruovanou protistátní činnost a velezradu. Prošel táborem Vojna u Příbrami, věznicí Mírov, táborem Nikolaj v Jáchymově. Vůbec nejhorší to ale bylo ve  Věži smrti v Ostrově. „To byl trestný tábor, který si nezadal ani s nacistickými koncentráky,“ vzpomíná Josef Brázda.

V roce 1960 se na něj vztahovala politická amnestie a vězení po 9 letech opustil. Režim na něj ale nezapomněl a vyměřil mu důchod pouhých 400 korun. Josef Brázda, původem učitel, strávil zbytek aktivního života kopáním závlahových kanálů.

Místopředseda Konfederace politických vězňů ČR František Šedivý (zdroj: ČT24)

Na Hostýn dnes přijeli lidé s podobnými životními příběhy. „Říká se, že historie je nejlepší učitelka života. Myslím, že jsme se z minulosti ještě dost nepoučili,“ řekl dnes opat strahovského kláštera Josef Pojezdný. 

Muklovská pouť vyvrcholila pietou u pomníku popraveným a umučeným politickým vězňům. Nechybí na něm připomínka míst největšího útlaku – Uherského Hradiště, Jáchymova a Mírova.