Sergěje Ingra znovu pohřbil rodný Vlkoš

Vlkoš (Hodonínsko) – Ostatky Jana Sergěje Ingra, významného vojáka a diplomata, ministra obrany válečného exilového kabinetu a jednoho z organizátorů zahraniční protikomunistické opozice, se přestěhovaly z Paříže do rodného Vlkoše nedaleko Kyjova. Uložení ostatků do nového hrobu v den 118. výročí Ingrova narození provázela slavnost, již zahájil přelet armádních stíhaček Gripen.

Za Jana Sergěje Ingra, nejvýznamnějšího vlkošského rodáka, který zemřel v roce 1956 v pařížském exilu, sloužili Vlkošští slavnostní mši, jeho ostatky poté doprovodili na hřbitov. V jedenáct hodin dopoledne začal pietní akt uložení ostatků.

Uložením Ingrových ostatků vyvrcholila dlouholetá snaha Vlkošských a zejména syna zesnulého generála. Být pohřben ve Vlkoši si přál i sám Jan Sergěj Ingr. Nejprve ale bylo nutné zjistit, kde byl vlastně původně pohřben ve Francii. Následovala exhumace a převoz do Česka, kde ale začal Vojenský historický ústav plánovat uložení ostatků do Národního památníku na Vítkově. Protože k tomu ale dlouho nedocházelo, Vlkošští se chopili iniciativy a dosáhli Ingrova pohřbení v rodné obci.

Ingr se narodil ve Vlkoši 2. září 1894. Usiloval o vojenskou kariéru, v předvečer první světové války se přihlásil do kyjovské kadetky. Během války se dostal na ruskou frontu, kde padl do zajetí, následně ale vstoupil nejprve do srbské dobrovolnické divize, později k československým legiím. V roce 1918 velel československým jednotkám v konfliktech s Polskem o Těšínsko a Maďarskem o jih Slovenska. Během druhé světové války působil jako ministr obrany v exilové londýnské vládě, po válce se stal diplomatem. Po únoru 1948 zůstal v zahraničí a podílel se na založení opoziční exilové Rady svobodného Československa. Stal se politickým a vojenským komentátorem Rádia Svobodná Evropa. V roce 1956 zemřel v Paříži na infarkt.