Znojmo porazilo Zlín a drží se na špici

Znojmo – Druholigové fotbalové derby dvou moravských „Z“ dopadlo lépe pro rozjeté Znojmo, které zažívá historicky nejlepší vstup do sezóny. Na druhém místě tabulky má po výhře 2:0 nad Zlínem stejně bodů jako vedoucí Žižkov.

Čtvrtá výhra sezóny se ale pro Znojmo nerodila lehce. V prvním poločase si dostatek šancí vytvořily oba týmy, které předváděly pohlednou útočnou podívanou. Cestu do brány nenalezli ani hráči Zlína, ani domácí, za které zřejmě kvůli zranění nenastoupil kanonýr Vašíček.

Osm stovek diváků si „gól“ mohlo poprvé zakřičet až v pětasedmdesáté minutě. Znojemský tlak vygradoval dvěma po sobě zahrávanými rohy, opakovaný centr dokázal do branky Zlína hlavou usměrnit Okleštěk. „Doufám, že se budu víc trefovat, protože šance, které jsme dnes neproměnil, to se dává,“ nebyl i přes vstřelenou branku se svým výkonem příliš spokojený znojemský záložník Tomáš Okleštěk. 

Zlín se snažil nepříznivý výsledek ještě zvrátit, jeho útočné výpady ale s ubývajícím časem stále více postrádaly lehkost. „V sezóně jsme zatím dali málo branek. Jde o chyby, které řešíme za pochodu, máme dva útočníky, kteří jsou dlouhodobě mimo. Z klasických hrotových útočníků máme jen Poznara, který také neustále laboruje s nějakým problémem, netrénuje to, co by odtrénovat měl, takže se to všechno načítá,“ popsal hlavní problémy v produktivitě zlínský trenér Aleš Křeček.

Studio fotbal

Naopak domácí Matúš Lacko se až nečekaně snadno dostal v nastaveném čase před Kořínka, kterého překonal a potvrdil tak znojemskou výhru.

Díky remízové ztrátě dosud suverénního Žižkova doma s Mostem je nyní Znojmo druhé už jen o skóre a ambice vloni dvanáctého týmu se letos posunuly do jiných dimenzí. „Dobré výsledky jsou dány tím, že hrajeme téměř ve stejné sestavě, takže hráči ví, co od sebe mohou očekávat, co ten druhý udělá. Bohužel nám ale teď někteří hráči vypadli, Mudra má zlomenou nohu, Vašíček snad už v příštím utkání nastoupí. V dnešním zápase ale našeho nejlepšího střelce kluci nahradili a tak bych si to představoval,“ vylíčil klíč k úspěchu znojemský trenér Leoš Kalvoda.

V příštím kole ale čeká Jihomoravany těžký soupeř. K venkovnímu zápasu zajíždí na hřiště loni prvoligových Bohemians 1905.

Znojmo - Zlín 2:0 (0:0)

Branky: 75. Okleštěk, 90.+1 Lacko. Rozhodčí: Jech - Hrabovský, Mokrusch. ŽK: Sukup, Buchta - Kubica. Diváci: 810.

Znojmo: Hrubý - Buchta, Avdič, Jonov, Hříbek - Helísek, Nepožitek (88. Lukáš), Lacko, Okleštěk, Sukup - Hnaníček (59. Mandula). Trenér: Kalvoda.

Zlín: Kořínek - Jugas, Kroča, Kubica, T. Hájek - Ruskovský (81. Bartolomeu), Polách (73. Červenka), Dobeš (61. Železník), Salachna - Matějov, Poznar. Trenér: Křeček.