Hendikepovaným dětem chybí bezbariérové školy

Břeclav – I do třetího ročníku obchodní akademie v Břeclavi nastoupila osmnáctiletá Michaela Hlavatá s vidinou každodenního nepříjemného martyria. Škola stále nemá bezbariérový vstup a výtah, ačkoliv krajští radní už před lety odhlasovali, že ho kvůli hendikepované dívce škola získá. Pak ale kraj projekt kvůli nedostatku peněz zrušil. V Česku je podle odhadů bez bariér jen zhruba deset procent škol.

Michaela Hlavatá trpí rozštěpem páteře a hydrocefalem. Dostat se na vozíku do školy je pro ni velmi složité. Její matka si na pomoc musí každý den zavolat školníka, který jim otevírá boční vchod. Kvůli chybějícímu výtahu muselo vedení školy přesunout veškerou výuku Michaeliny třídy do přízemí. Do počítačových a jazykových učeben se dívka vůbec nepodívá – jsou o patro výš. „Na nový školní rok jsem se netěšila, taky na co? Celý den budu zavřená mezi čtyřmi stěnami,“ popsala Michaela.

Michaela Hlavatá o nástupu do nového školního roku (zdroj: ČT24)

Všechno měla změnit už schválená milionová dotace od krajského úřadu. Projekt kraj náhle před začátkem loňského školního roku kvůli nedostatku peněz zrušil. Od 1. července se navíc obchodní akademie sloučila s nedalekou Střední průmyslovou školou Edvarda Beneše a řešení Michaelina problému tak přešlo na nového ředitele. „Zatím nebyl čas to řešit, ale určitě se tím budu zabývat. Škole by to určitě prospělo. V budově průmyslovky by s tím problém nebyl, tam je schodolez,“ popsal ředitel školy Jaroslav Glier.

Jenže podobné sliby už Michaela slyšela několikrát. Bez konkrétního výsledku. Svůj boj za bezbariérovou školu ale vzdát nechce, i když ji už v příštím školním roce čeká maturita. Možná to bude právě ona, kdo proklestí cestu na břeclavskou obchodní akademii i dalším hendikepovaným. Letos totiž vedení školy kvůli nevyhovujícím podmínkám odmítlo jiného postiženého žáka, který tam chtěl studovat.

  • Martina Kalivodová se synem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3919/391838.jpg
  • Díky schodolezu nemusí Honzíka vynášet do 1. patra zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3919/391835.jpg
  • Schodolez zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3919/391837.jpg
  • Za schodolez zaplatily Holubice 68 tisíc korun zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3919/391836.jpg

Větší štěstí měl prvňáček Honzík Kalivoda, pro kterého Holubice pořídily do místní základní školy speciální schodolez. Bez něj by rodinu čekalo deset měsíců námahy. „Hodně nám pomůže to, že veškerou tíhu odtáhne stroj, a ne my. Jinak bychom museli Honzíka vynášet do schodů, nejprve jeho a potom vozík. Bylo by to hodně náročné,“ zhodnotila maminka Martina Kalivodová.

Rodina je vedení obce za pořízení stroje téměř za 70 tisíc korun velmi vděčná. „Byly i námitky, že to není nutná investice, ale my si myslíme, že i v budoucnu může být využita,“ myslí si starosta Holubic Stanislav Přibyl (nez.). Pokud nebude potřeba ve škole, mohou ho používat třeba na radnici.

Liga vozíčkářů: Skutečně bezbariérová je pouze škola s výtahem

Pro hendikepované je podle odhadů nepřístupných až devadesát procent českých škol. „Schodolez zpřístupní budovu pouze lidem na mechanickém vozíčku, plošina zase pomůže i lidem na elektrickém vozíku. Pokud se ale jedná o dítě, které chodí třeba o berlích, tak jeho problém plošina neřeší. Nejuniverzálnějším řešením je výtah, teprve s ním je škola skutečně bezbariérová,“ popsala poradkyně pro bezbariérovost z Ligy vozíčkářů Kateřina Poláčková. Jenže výtahy jsou málokde. Řadě rodičů tak nezbývá nic jiného než vozit dítě do bezbariérové školy dál od domova.

Shánění peněz na bezbariérovou přestavbu školy totiž není snadné ani rychlé. Zatímco nově vzniklé školy musí být bez bariér, u starších budov nic zřizovatele k potřebným úpravám nenutí. „Bohužel Ministerstvo školství momentálně tuto problematiku nějak výrazněji neřeší. Existují pouze nadační fondy, které to zohledňují, ale je jich málo vzhledem k poptávce. Bylo by potřeba, aby byla ministerstvem dána priorita zpřístupňování škol pro hendikepované,“ vysvětlila Poláčková.