Baťovský areál znovu lemuje opravená tovární zeď

Zlín – Obuvnický areál ve Zlíně v minulosti lemovala stovky metrů dlouhá tovární zeď. Oddělovala tak průmyslovou zónu od obytné. Po letech bez péče ale zchátrala. Teď se nový vlastník rozhodl alespoň část jednoho ze symbolů baťovské éry na vlastní náklady opravit. Sto metrů baťovské zdi je postaveno z původních cihel a na horní ploše jsou střepy proti zlodějům – přesně jako kdysi.

Přes dva metry vysoké zdi oddělovaly tovární areál v centru Zlína od okolí. Zub času se na tovární zdi, která dřív obklopovala celý baťovský závod, hodně podepsal. V posledních desetiletích zeď postupně mizela, až z ní zůstalo jen sto metrů dlouhé torzo. To se nový vlastník rozhodl zachránit. „Zeď jsme ručně rozebrali a původní cihly použili na výstavbu této rekonstruované. Snažili jsme se zeď zachovat v původním stavu, takže se na ní objevují i původní skleněné střepy, které sloužily v dobách Bati jako ochrana továrny,“ popsal obchodní ředitel Kovárny VIVA Zbyněk Rozsypal.

Aktivita soukromého vlastníka vyvolala ve Zlíně nadšení – spokojená je městská architektka i obyvatelé krajského města. Všichni jsou rádi, že se zeď jako slavnou připomínku Baťovy éry podařilo obnovit. „Ta zeď je důležitá i z toho důvodu, že ukazuje vývoj města, vývoj továrny, rozvoj bydlení a to, že bydlení bylo od továrny odděleno zdí,“ řekla hlavní městská architektka Dagmar Nová.

Práci řemeslníků předcházela zkoumání, při nichž se zjistilo, že velká část zdí nemá stabilní základy. I tak se skoro polovinu podařilo zachovat. Náklady na rekonstrukci zdi se vyšplhaly na 300 tisíc korun.

V době baťovské éry zeď zdobila úderná hesla: Pohyb je život - nehybnost smrt, Co chceš - můžeš, Pomoz sám sobě, Šetřete slovy. Zda se i ona na zeď vrátí, zatím není jasné. „Naneseme finální omítky, a co se týče úplné finální podoby zdi, tak to v současné době řešíme a ještě nejsme úplně rozhodnuti,“ uvedl Rozsypal s tím, že budou hledat také způsob, jak zeď ochránit proti sprejerům.