Začaly opravné termíny maturit

Ostrava - Na 194 spádových školách v republice začaly opravné termíny maturit. V Moravskoslezském kraji by na mě mělo přijít přes 2 tisíce studentů středních škol, kteří při jarním termínu neuspěli. Nejvíce středoškoláků si znova napíše písemnou práci z českého jazyka.

Chtěla studovat v Praze. To se jí ale nesplnilo. Denisa Bednářová totiž univerzitě neodevzdala maturitní vysvědčení - protože neuspěla u písemné práce z češtiny. „Já jsem psala úvahu, protože jsem si myslela, že v tom jsem dobrá. A nakonec mi napsali, že to bylo zmatené, že jsem se odchýlila od tématu,“ říká. Patrik Rohun s maturitním slohem zkušenost ještě neměl. Ke zkoušce z dospělosti šel poprvé. Přípravu ale nepodcenil. „Celé dva měsíce jsem si zkoušel různé slohové práce, všechny různé popisy,“ tvrdí. Písemná práce dělala studentům největší problém. Cermat se proto rozhodl sepsat příručku. Na příkladech prací z jarního termínu maturit v ní upozorňuje třeba na chyby, které studenti dělali. „Chtěli jsme vyjít vstříc maturantům, ať mají maximální informace o tom, na co se zaměřit a jak postupovat,“ uvedl mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Například na Gymnáziu Hladnov dnes skládalo opravné maturitní zkoušky z českého jazyka více než 50 studentů. Většina právě kvůli písemné práci. Ne všichni ale měli to štěstí sednout si do lavic na své škole. Cermat totiž určil seznam spádových škol, do kterých studenty po dohodě s krajem přiřadil. „V našem kraji Cermat počítá s 25 spádovými školami. 23 je veřejných a dvě jsou soukromé,“ prozradil vedoucí odboru školství KÚ MS kraje Libor Lenčo. V Moravskoslezském kraji neuspělo u maturity více než 2 tisíce studentů. 740 se jich následně odvolalo. Uspělo jich ale jen 60.