Policie zatkla dva mladíky, kteří drancovali kostely

Frýdek-Místek - V policejních poutech skončili dva mladíci, kteří drancovali kostely na Třinecku a Jablunkovsku. Během dvou týdnů vykradli šest z nich. Farnosti napočítali škodu za nejméně padesát tisíc korun.

Kostel v Návsí na Třinecku vykradli mladíci hned třikrát. Rozbili okna a dveře. Z kasičky, do které mohou věřící přispět, vzali tisíc korun. Místní farář Jan Fojcik, který v Návsí působí už tři roky, zatím nic podobného nezažil. „Každá sbírka, která tady je prováděna, je vždy odnášena hned na faru, takže tady v tomto chrámě žádné velké peníze nezůstávají,“ řekl. Podobně dopadl i další kostel. V nedalekém Hrádku ukradli zloději z kostela pět tisíc korun. Stopy, které jeden ze zlodějů po sobě nechával na místech, kde kradl, ukázaly na známého delikventa. „18letý mladík z Jablunkovska má i přes svůj nízký věk bohatou kriminální minulost, kriminalistům se ke krádežím v kostele doznal,“ uvedl mluvčí PČR Frýdek-Místek Vlastimil Starzyk. A během výslechu se přiznal i jeho o dva roky starší komplic.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Například v evangelickém kostele v Třinci zloději rozbili vitráž a způsobili tak škodu za 20 tisíc korun. Policisté vyšetřují mladíky na svobodě. Kvůli nízkému trestu, který oběma hrozí, nenavrhl žalobce vazbu.

Vydáno pod