Hanácká republika má přilákat více turistů

Olomouc - V Olomouci na Svatém kopečku funguje Hanácká republika. Po vzoru Valašského království a republiky Kraví hora tak chtějí rodáci z tohoto poutního místa do regionu přitáhnout víc turistů. Město Olomouc jejich aktivitu vítá.

Vlastní mince, prezident, ministři i celní úřad. Hanácká republika má od začátku roku stále víc náležitostí státu, co jí ale v posledních letech ubývá, jsou turisté. Prezident Hanácké republiky pochází z jednoho ze svatokopeckých krámků. A právě staré kramářské boudy chtějí nadšenci propagovat. Malé boudy jsou doslova nalepené na bazilice, která letos slaví 380 let od svého vzniku. I krámky se chlubí dlouhou tradicí – suvenýry se tu prodávají už tři sta let, některé rodiny v nich žijí po několik generací. Jenže turisté je často úplně míjí. I před bazilikou je přes den mrtvo. „Lidi jdou spíš do ZOO a na tu baziliku a krámky už jim nezbývá, tak se snažíme oživit ten ruch takovou recesí,“ říká generální ředitel Celního úřadu Libor Kamínek. Ministři z Hané se netají tím, že se inspirovali Valašským královstvím nebo jihomoravskou republikou Kraví hora. Oběma totiž recese přinesla ovoce.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Celý projekt vzniká doslova na koleni, hanáčtí patrioti ale chtějí dát svým recesistickým aktivitám punc formálnosti – do konce roku chtějí založit občanské sdružení a plánují spolupracovat s městem i krajem.