Do lavic zasedli i neúspěšní maturanti. Kvůli reparátu

Brno - První školní den se vrátili do lavic i ti, kteří měli školy opustit už v květnu – neúspěšní maturanti. K reparátu jich v nejbližších dnech postupně přijde 23 tisíc. Řada z nich už je přitom přijata na vysoké školy. Na některé jejich nové alma mater se zápisem počkají, jiní ale mají smůlu, i když u reparátu uspějí.

I přesto, že je příběh Anny Šperkové hodně specifický, tak vystihuje problémy tisíců jiných studentů. Anička neuspěla u maturity se slohovou prací – stejně jako více než 12 tisíc jejích vrstevníků. Dnes proto musela vyrazit na reparát. Anna Šperková je navíc od narození neslyšící a čeština jí i proto dělá problémy. „Měla ale problém jen se slohovou prací z češtiny, všechny ostatní části zkoušky z češtiny zvládla. Problém je v tom, že čeština je pro ni vlastně cizí jazyk a ještě jazyk, který neslyší. Navíc se ukazuje podle toho, jaké dělá specifické chyby, že má asi i dyslexii,“ vysvětlila její matka Lucie Šperková. Anička by tak zřejmě se slohem měla problém, i kdyby nebyla hluchá. 

Matka s dcerou proto o prázdninách trénovaly, moc optimisticky ale reparát nevidí. „Učíme se to už odmala, teď najednou nemůže nastat zlepšení. Problém vidím v tom, že ji hodnotí člověk, který ji nezná a neví, že je schopná komunikovat perfektně ve znakovém jazyce, ale neumí se skvěle vyjadřovat písemně v češtině,“ vystihla matka nářky řady dalších rodičů i studentů. Anna je navíc přijatá na vysokou školu. Janáčkova akademie v Brně se rozhodla se zápisem počkat na výsledky reparátu. Pokud ale Anička neuspěje ani tentokrát, ztratí letos šanci na školu nastoupit. 

Hovoří matka Aničky Lucie Šperková (zdroj: ČT24)

Tisíce podobných osudů 

Opravné maturity dnes začaly na 194 vybraných středních školách. Celkem k nim dorazí 23 tisíc studentů. Většina z nich se bude pokoušet znovu uspět při slohové práci, z níž propadlo 12 500 žáků. Zkoušky startují právě testy a písemkami z češtiny. 

U státních maturit na jaře propadlo 21,2 procenta žáků. Proti výsledku se sice odvolalo 8 148 mladých lidí, uspělo ale jen 540 z nich. Kvůli maturitám už začaly padat první žaloby. Ministerstvo proto chystá úpravu zkoušek. „Děláme všechno proto, aby nová podoba maturitní zkoušky vstoupila v platnost do poloviny listopadu. To je nezbytně nutné proto, aby maturanti měli jistotu, jakou maturitu vlastně budou skládat,“ uvedl ministr školství Petr Fiala (nez.) s tím, že nyní hledá pro svůj návrh podporu mezi poslanci a senátory. 

Podle nového konceptu maturit budou právě nejvíce kritizované slohové práce od příštího roku opět opravovat kantoři na školách, a ne externí hodnotitelé. Nově bude zavedena také jen jedna úroveň obtížnosti zkoušek.

Vydáno pod