Fajmon: Za neshody v ODS může i začátek boje o předsedu strany

Praha – Vnitrostranický boj o post předsedy strany může být jednou z důležitých příčin současných sporů uvnitř ODS. V pořadu Hyde Park ČT24 to připustil člen výkonné rady a europoslanec Hynek Fajmon. V řadách občanských demokratů si podle Fajmona velkou podporu nikdy nezískalo zvyšování daní jako řešení současné krize. Pro navýšení DPH tak při předchozích hlasováních zvedlo ruku mnoho poslanců pouze z čisté loajality ke straně. A jak to v současnosti vypadá, několika poslancům již trpělivost došla.

Příčina rozporů uvnitř ODS se dá podle Fajmona hledat především v blížícím se kongresu strany. „Před každým kongresem trochu stoupá nervozita,“ podotýká. Současná stranická krize má ovšem kořeny také jinde. Zvyšování DPH podle Fajmona nemá v ODS velkou podporu již dlouhodobě. V předchozích hlasováních pro něj zvedlo ruce spoustu občanských demokratů z čisté loajality. „V řadách ODS není zvyšování všech daní považováno za cestu správným směrem,“ podotkl europoslanec.

Motivací mnoha poslanců ODS k nesouhlasnému postoji vůči novému zákonu může být ale také snaha o sesazení Petra Nečase a začátek boje o post předsedy strany. Sám Fajmon se domnívá, že právě poškození současného premiéra může být jednou z motivací Petra Tluchoře, který vyslovil svůj nesouhlas s chystaným stabilizačním balíčkem. „Já bych sdílel stejný názor a také bych pro něj nehlasoval,“ zdůraznil Fajmon.

Petr Tluchoř (ODS) a Petr Nečas (ODS) ve sněmovně
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Připomněl zároveň, že dalším problémem v ODS je postoj samotného premiéra k prezidentovi. „Je to spíš spor o obsah politiky. Prezident má trochu jinou představu o tom, co má vláda dělat, než je koaliční kompromis, který hájí předseda vlády,“ konstatoval europoslanec.

Nečas s Kalouskem rozhodují bez debat

Podle mnohých totiž Nečas mnohem více poslouchá rady a názory ministra financí Miroslava Kalouska. „Oni se vždy na něčem dohodnou a pak válcují své strany, aby to podpořily. Myslím, že nedostatečně komunikují uvnitř svých stran, aby podporu získali,“ míní. Proto má řada členů ODS pocit, že koaliční uspořádání je pro stranu nevýhodné. „Příliš se hájí kompromis, který není v souladu s volebním programem ODS,“ uvedl Fajmon.

Fajmon také podtrhl, že vláda samotná má usilovat o důvěru většiny. „Oni musí přesvědčovat, oni musí získávat lidi pro svoji politiku. (…) Pokud vláda ztrácí většinovou podporu, tak je to vždycky její chyba. Musí se zamyslet, co s tím bude dělat,“ podotkl. Vláda podle něj musí začít vyjednávat. Jinak reálně hrozí, že ztratí většinu a padne.

Nečase: Rozpočet na příští rok stojí na rozhodnutí o daních

Další kolo ostrých debat o návrhu na zvýšení DPH čeká Poslaneckou sněmovnu a ODS dnes dopoledne. Premiér Petr Nečas potřebuje hlasy všech svých zákonodárců - se schválením tohoto úsporného opatření spojil budoucnost vlády. Jednání Sněmovny začíná v deset, ještě předtím se ale poslanci ODS vrátí znovu k jednacímu stolu. Podle Kalouska a Nečase bez změny DPH nelze sestavit rozpočet na příští rok.

Pokud dnes bude sněmovna o balíčku hlasovat a zamítne ho, je premiér připraven předložit stejný návrh znovu a spojit ho s hlasováním o důvěře vládě. Poslanec ODS Boris Šťastný už vzkázal, že nepodpoří stejný návrh, jako je na stole teď. Ostatní rebelující poslanci ale konec kabinetu nechtějí připustit.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se o chystaném zákonu vyjádřil: „Jestliže se snižují reálné příjmy domácností, tak nelze očekávat, že by vláda na vyšší DPH vybrala slibované finanční prostředky.“