Moravské divadlo chce na přehlídce upozornit na své kvality

Olomouc - Moravské divadlo připravuje jedinečnou přehlídku, kterou chce ukázat, jakým směrem se vydala olomoucká činohra. Ta je na prahu třetí sezóny pod vedením uměleckého šéfa Michaela Taranta a dramaturga Milana Šotka. Zaměřují se nejen na světový repertoár ale i na české novinky.

Hra Williama Shakespeara Něco za něco už sice měla derniéru, ale diváci, kteří na ni ještě nestihli zajít, nemusí litovat. V rámci třídenní přehlídky, která začne 23. září, ji mohou vidět.

„Hodně si vážím těch titulů s uplynulé sezóny, kdy se nám opravdu podařilo přizvat režiséry, kteří pořád ctí činohru jako interpretační divadlo,“ vysvětluje dramaturg činoherního souboru Milan Šotek, proč se mu nechce některé tituly jen tak opouštět.

Umělecký šéf činohry Michael Tarant je také spokojen. „Oslovili jsme přední české, polské, moravské a slovenské režiséry, takže se v Olomouci urodilo mnoho výrazných inscenací,“ shrnuje Tarant.

Kvality současného souboru potvrzuje divadelní publicistka Jana Šindlerová: „Podařilo se povznést regionální soubor na moderní měšťanskou scénu evropského typu. O tom svědčí především cena na festivalu německého divadla v Praze za inscenaci Arabská noc,“ říká Šindlerová.

Vedení činohry věří, že nový festival bude pro diváky atraktivní. Autoři nápadu chtějí oslovit hlavně lidi z okolí Olomouce a představit zásadní tituly současného repertoáru.

„Je to Glaserova Arabská noc, Klimšův Don Chuan se vrací z války Tarantův Stavitel Solness a Sládečkova Žaloba proti neznámému, což byla česká premiéra,“ jmenuje nejvýraznější inscenace dramaturg Milan Šotek.

Na místa, kde vznikají činoherní i jiná představení Moravského divadla, se mohou lidé podívat už během tohoto víkendu při dnech otevřených dveří.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod