Turnaj basketbalových talentů v Příboře vyhrál tým z Polska

Příbor - V tělocvičně Masarykova gymnázia v Příboře se konal 5. ročník turnaje Torola Cup 2012 pro patnáctileté a mladší basketbalisty. V pořádajícím příborském klubu vyrostl Jan Veselý, třetí český hráč v historii zámořské NBA. Příborský turnaj ukázal, že český basketbal by nemusel mít o podobné talenty nouzi.

Například v dresu Sokola Pražského zářil nejlepší střelec turnaje, pivot Michael Hartig, který je bratrancem české reprezentantky Michaely Hartigové. V průměru nastřílel 27,6 bodů na zápas. „Rodiče mě k tomu dovedli, protože oba dva hráli basketbal, teď už budu hrát basket devátým rokem a chtěl bych se dostat co nejvýše co to půjde,“ svěřil se. Hartigův trenér Voračka v něm vidí velkou perspektivu, ale i nedostatky. „Já doufám, že perspektivu mít bude, ale myslím si, že má hodně věcí co zlepšovat. Hlavně, co se týká driblingu a střelby. Jinak je tahoun týmu, osobnost a kluci za ním jdou, takže si myslím, že pokud se nic nestane a bude na sobě pracovat, tak by to mohl někam dotáhnout,“ myslí si.

Kromě Hartiga obsahovaly soupisky jednotlivých týmů i další zajímavé a známé jméno. S číslem 9 nastupoval v dresu MBK Victoria Žilina Lukáš Labant, syn bývalého skvělého slovenského fotbalisty Vladimíra Labanta, který hrál za Slavii a Spartu, ale třeba také West Ham United a Rapid Vídeň. Turnaj nakonec zcela jasně ovládl polský tým WKK Vratislav, který vyhrál všech pět zápasů proti ostatním týmům. Nejvíce mu vzdorovaly Pardubice, které s ním prohrály hned na úvod třídenního turnaje jen o patnáct bodů. „Myslím, že jsme hráli dobře, ale týmy z Česka i Slovenska taky odehrály dobré zápasy. Měli jsme výškovou převahu a asi jsme taky trochu lépe hráli basketbal. Byl to výborný turnaj, panovala tu velmi milá atmosféra a jsem rád, že jsme tu byli. Těším se, že se ještě na dalších turnajích potkáme, ať už v Polsku nebo tady v Česku,“ vyjádřil se trenér WKK Vratislav Mariusz Mazur.

Reportáž Davida Procházky (zdroj: ČT24)