V Mikulově lidé slaví vinobraní. Ve Znojmě až o týden později

Mikulov - Ačkoliv města Znojmo a Mikulov při organizaci vinobraní v minulosti spolupracovala, nyní si mohou lidé užít vína a bohatý program hned dva víkendy po sobě. Jako první se od dneška koná Pálavské vinobraní v Mikulově. Láká nejen na víno, ale i známé hudební skupiny a speciality české kuchyně. Kromě návštěvníků na akci zavítali i inspektoři České obchodní inspekce. Kontrolovali dodržování zákona na ochranu spotřebitele.

I když bude vinobraní Mikulov hostit už po pětašedesáté, v programu se objeví několik novinek. Jedním z nich je například vinařské městečko na Kapucínské ulici. Zde by si podle záměru pořadatelů měli lidé odpočinout od vřavy na náměstí a v klidu si vychutnat vína a kulinářské speciality.

„Letos chceme poskytnout ještě větší prostor hlavnímu mikulovskému lákadlu - vínu. Připravili jsme proto už od pátku v prostoru zámku a zámecké zahrady zajímavé degustace nejlepších vín z naší oblasti,“ uvedla ředitelka pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková. V zámecké zahradě se pokusí spojit ve zvláštním programu lásku pro víno a pro koně. Kromě toho budou již tradičně k vidění kejklíři, komedianti či chrliči ohně. Organizátoři doufají, že letos překonají loňskou rekordní účast. Tehdy akci navštívilo pětačtyřicet tisíc lidí.

Historie Pálavského vinobraní

Pálavské vinobraní má v oblasti dlouholetou tradici. První se konalo v Klentnici v roce 1947. Před čtyřiceti lety bylo přesunuto do Mikulova. Místní si při něm připomínají události z roku 1403, kdy jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. Každoročně v pátečních večerních hodinách proto vyráží z náměstí jednotka těžkooděnců v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby mohl v sobotu v pravé poledne lid oslavovat příjezd českého krále.

Po celou dobu akce bude střed města pro řidiče uzavřen. Parkovat musí na vyhrazených parkovištích, odkud je připravená bezplatná kyvadlová doprava. Ta pojede v pátek po třicetiminutových intervalech. V sobotu pak převeze návštěvníky z parkovišť na vinobraní každých patnáct minut. Pro ty, kteří se na Pálavské vinobraní rozhodnou vypravit jinak než autem, je nachystaný takzvaný Mikulovský expres, speciální vlak na trase Brno - Mikulov.

Kromě milovníků vína a burčáku se do Mikulova vydali i inspektoři České obchodní inspekce, kteří chtěli dohlédnout na to, aby zákazníci kupovali jen nápoje nejvyšší kvality a odpovídající všem předpisům. Během pátku provedli patnáct kontrol a zaznamenali osm pochybení na straně prodejců. Ti se prohřešili například tím, že neměli ocejchovanou nádobu či váhu. V jednom případě předražili zboží. Na loňském vinobraní inspektoři odhalili pět prodejců vína, kteří porušili zákon o ochraně spotřebitele.

Pálavské vinobraní 7. - 9. září

Pálavské vinobraní láká návštěvníky například na Ready Kirken, Petru Janů, Čechomor, No Name, Eddie Stoilow, Lenku Filipovou, Davida Kollera, Sto zvířat nebo Spirituál kvintet. Návštěvníci se mohou těšit taky na vystoupení dechových hudeb a cimbálových muzik, chybět nebude ani tady historický průvod. 

Předprodej permanentek začal prvního června a cena vstupenky se liší podle měsíce zakoupení:

září 400/320 Kč (plná cena/snížená cena)

V letech 2009 a 2010 obě města na pořádání akce spolupracovala. V minulém roce si začala konkurovat a vinobraní se na obou místech konalo souběžně. Letos se rozhodli organizátoři rozdělit si dva víkendy v září. „Myslím si, že jiné termíny jsou výhodou, lidé mohou navštívit obě města,“ okomentoval už dříve odlišná data konání akcí místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

Ve Znojmě se letos chystají vrátit k tradiční podobě vinobraní. Po loňském neúspěchu historického průvodu, který měla v režii pražská agentura, se letos organizátoři rozhodli vsadit na osvědčený formát i režiséra. Návštěvníci se mohou těšit na čtyři stovky kostýmovaných postav. Novinkou bude například klidová zóna pro děti v hradním příkopu. Celé události přijede požehnat i samotný kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.