Vznikne na přehradě vlek pro vodní lyžování? Projekt víří vášně

Brno – Soukromý investor chce na Brněnské přehradě vybudovat vlek pro vodní lyžaře. Pro svůj záměr už získal souhlasná stanoviska řady úřadů, ostře proti se postavila část místních chatařů a sportovců. Na dnešním jednání se stavebním úřadem proto věcnou debatu přehlušil křik odpůrců.

Obohatí vlek pro vodní lyžování nabídku atrakcí na Brněnské přehradě? Právě o tom dopoledne zástupci investora, stavebního úřadu a místních sportovců jednali přímo na místě. Jenže plánovaná debata se záhy zvrhla ve slovní útoky. „My tudy plaveme, kdo bude kvůli dráze přeplavávat přehradu?“ rozhořčila se jedna z účastnic jednání. „Hodilo by se to na rybník, kde nejsou jiné sporty, ale tady je toho hodně – dračí závody, ohňostroje,“ argumentoval starší muž. „Zničíme kus krásné krajiny jediného rekreačního místa v Brně,“ zlobil se další účastník.

Jednání o vybudování vleku pro vodní lyžaře bylo velmi bouřlivé (zdroj: ČT24)

Areál pro vodní lyžaře chce maďarská firma vybudovat v severozápadní části pláže u Sokolského koupaliště. Podle plánů investora má zabrat plochu o délce 660 metrů. „Vlek tedy zabírá jen zhruba tři procenta přehrady. Projekt byl několikrát upravován, lokalita změněna, a nakonec se zmenšil na současnou plochu,“ popsal vodní lyžař a zástupce investora Zdeněk Mrštný. Podle současných plánů by se na dráze mohlo současně prohánět osm vodních lyžařů.

Investor už získal souhlas od Povodí Moravy, Lesů ČR, Dopravního podniku, který zde provozuje lodní dopravu, hygieny, policistů i hasičů. Proti se postavilo vedení městské části spolu s místními chataři, jachtaři a dalšími sportovci. „Musíme prozkoumat veškeré námitky a připomínky, které byly dnes vzneseny,“ řekl vedoucí stavebního úřadu Kníničky Lukáš Bezděk.

Investor doufá, že souhlas úřadu se mu podaří získat. Právě Morava je podle něj v oblasti vodního lyžování bez dostatečného zázemí. „V celé střední Evropě je víc než 150 takových dráh. Nikde jinde se nenachází tak velký region, kde by taková dráha nebyla. Tento sport má v Evropě dost velké zázemí. Vznikly kluby, které tento sport zastřešují, a dokonce už je na seznamu budoucích olympijských her,“ tvrdil investor Tamáš Bogó. Stavební úřad má rozhodnout do dvou měsíců.