AVÍZO: Dny evropského dědictví v Mníšku pod Brdy

Dny evropského dědictví oslaví v Mníšku pod Brdy na zámku, na Skalce i v kostele. V rámci tohoto svátku můžete vidět oba prohlídkové okruhy zámku zdarma a to již od této neděle 9. září. Program je připravený také v barokním areálu na Skalce a v kostele sv. Václava.

Kostel sv. Václava bude otevřený pro veřejnost po celý víkend 8. - 9. září vždy od 9. 00 – 18.00 hodin.

Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

V sobotu od 15.00 hodin je pro návštěvníky Skalky v sále kláštera připraven koncert z děl barokních klasiků s názvem Nedělní odpoledne ve Versailles. Do tohoto období vás přenese Radka Kubínová, která zahraje na barokní flétnu, Martina Štillerová zahraje na barokní housle, Petra Žďárská na virginal a Magdalena Uhlířová na violu da gamba. Na programu budou skladby F. Couperina, N. Forqueraye, J. M. Hotteterra a J. M. Leclaira.

Od 16.30 se v sále kláštera uskuteční vernisáž výstavy obrazů Jiřího Skořepy.

„Autobus pro seniory a pohybově omezené občany odjíždí do areálu Skalka v sobotu 8. září ve 14.15 od Domova pro seniory pod Skalkou nebo ve 14.30 z náměstí F. X. Svobody,“ uvedl hlavní organizátor Miloš Navrátil.

V neděli od 10.00 hodin můžete vidět I. prohlídkový okruh zámku zdarma. Uvidíte kapli sv. Serváce, jídelny, pánský a dámský salon, knihovnu i pracovnu a dozvíte se, čeho si nejvíce cenil zakladatel zámku Servác Engel z Engelsflussu.

„Tuto trasu můžete navštívit také následující týden od úterý do pátku a to rovněž zdarma,“ ubezpečuje zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská a dodává.

„V neděli 16. září si můžete zdarma prohlédnout zase II. okruh. Tam zjistíte, jak žili poslední majitelé Kastové a jaké předměty dříve používali.“

V neděli mohou rodiče s dětmi navštívit prohlídku plnou legrace. Provádět bude čertí babička a děti uvidí hračky a loutky. Začínáme v 11.30 a poslední prohlídka je v 15.30 hodin.

V neděli si prohlédněte klášter a kostelík sv. Máří Magdalény a v nich vystavené expozice od 10.00 do 17.00 hodin.

Od 18.00 hodin je na závěr svátečního víkendu připravený koncert duchovní hudby tria Musica Organum. Znít bude trubka, varhany a soprán Kateřiny Juráškové. Užijte si Dny evropského dědictví, slavte hudbou či návštěvou nádherných míst, které nesou své poselství dalším generacím stále.

Jana Digrinová, Mníšek pod Brdy