Na vranovský kostel se vrátila opravená střecha věže

Vranov u Brna (Brněnsko) – Několik desítek minut s napětím v očích sledovali obyvatelé Vranova u Brna finální ukončení opravy jedné z věží kostela Narození Panny Marie. Odborníci dnes usazovali opravenou střechu na jednu z věží kostela. Povolali kvůli tomu mobilní jeřáb z Ostravy, který jako jediný dokázal patnáctitunový kolos vyzvednout do výšky několika desítek metrů.

Na míru vyrobené nosníky, speciální mobilní jeřáb – usazování zrekonstruované střechy severní věže předcházela důkladná příprava. „Důležitá je technická příprava – projekční plány, vyměření na místě, technologický postup. Realita je pak stejně trochu jiná,“ vysvětlil majitel jeřábnické firmy Radek Malina.

„Měl jsem skutečně strach, dva dny předtím jsem nespal. Je to opravdu akce, která se dělá jednou za život, a člověk si to nemůže vyzkoušet na něčem jiném. Proto jsem se obával, že to nedopadne dobře, ale naštěstí dopadlo,“ řekl majitel řezbářské firmy Pavel Hrbáč.

Na opravách věže z roku 1773 pracovali umělečtí řemeslníci celý rok. Původní zdobení je podle odborníků ukázkou preciznosti tesařů 18. století. „Oprava si vyžádala zhruba deset tisíc hodin práce, spotřebovalo se 30 kubíků dřeva, 350 metrů čtverečních měděného plechu. Pracovali na tom umělečtí kováři, pasíři, zámečníci, tesaři, truhláři, kovotlačitelé a další řemesla. Je to unikátní věc, která se v regionu jen těžko vyskytuje,“ popsal Hrbáč.

NO COMMENT: Usazování opravené věže kostela ve Vranově (zdroj: ČT24)

Majitel řezbářské firmy Pavel Hrbáč

„I když věž vznikla už v době baroka, tak má rokokové tvary. To znamená, že je hodně členitá a zdobená. To s sebou přináší velkou náročnost na řemeslný um lidí, kteří to mají dělat. Takový člověk už není obyčejný klempíř, ale umělecký klempíř.“

Dvě a půl století byla věž bez potřebné péče a zchátrala víc, než odborníci odhadovali. Celá oprava se proto prodražila. „Jak moc je věž zdevastovaná, jsme zjistili, až když se sundávala plechová krytina. Věž se vyráběla z osmdesáti procent celá znovu a právě to se odrazilo na ceně opravy. Nakonec se vyšplhala na 2,7 milionu korun,“ uvedl Hrbáč.

Ve stejně zoufalém stavu bude podle odborníků také druhá věž kostela, na jejíž rekonstrukci už peníze nezbyly. Věž i tak jeřáb sundá a s její opravou se bude čekat na to, až farnost sežene finance. „Jakmile to bude možné, opět požádáme o příspěvek Ministerstvo kultury i věřící, kteří nám darovali peníze už na severní věž. A teď je ten kus dobrého díla vidět. Je dobře, že se tato památka opravila, aby mohla sloužit i dalším generacím,“ plánoval vranovský kněz Karel Hanslík.