Neberte nám policisty, píší starostové policejnímu prezidentovi

Napajedla – Kvůli podpisu deklarace se v pátek dopoledne sešli v Napajedlích starostové několika obcí a měst na Zlínsku. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas s rušením stávajících obvodních oddělení policie a se snižováním počtu policistů v kraji. Deklarace bude zaslána novému policejnímu prezidentovi i řediteli Krajského ředitelství policie ve Zlíně.

„S výzvou k podpisu byli osloveni starostové obcí s rozšířenou působností a obcí, ve kterých má dojít k rušení obvodních oddělení,“ uvedl starosta Bojkovic Petr Viceník (ODS). Starostové se obávají plánovaných změn v řadách policie. Ty by se jich mohly reálně dotknout už na počátku příštího roku. Hrozí totiž, že přijdou až o šedesát policistů a dvě celá oddělení. „Teď máme patnáct policistů a měli bychom mít jedenáct,“ upozornila starostka města Napajedla Irena Brabcová (nez.). K podpisu se kromě starosty Bojkovic připojili například i starostové Vizovic, Luhačovic či Vsetína.

V deklaraci upozorňují na velkou spádovou oblast jednotlivých obcí a dosavadní dobře fungující spolupráci s policisty. Obávají se, že v dotčených oblastech i v příhraničí dojde k nárůstu kriminality. „Žádáme Vás, aby ve Zlínském kraji, kde je podle dostupných statistik nejméně policistů na počet obyvatel v České republice, nedocházelo k dalšímu snižování jejich počtu,“ uvedli například starostové v dopise pro nového policejního prezidenta Martina Červíčka.

Hovoří starosta města Bojkovice Petr Viceník (zdroj: ČT24)

V následujících týdnech očekávají starostové jeho vyjádření k deklaraci. Podle mluvčí policejního prezidia Andrey Zoulové nechce o nové struktuře policie rozhodovat Červíček sám a takzvaně od stolu. „Proto si zve policejní ředitele z jednotlivých krajů. V blízké době plánuje setkat se i s policejním ředitelem Zlínského kraje a probrat s ním počet policistů i organizační strukturu. Poté se chce setkat i s představiteli samosprávy Zlínského kraje,“ dodala Zoulová.

Konec policie ve Strání

Policie už uzavřela služebnu ve Strání-Květné, která fungovala pouhého tři čtvrtě roku. Čtyřtisícovou obec na hranici se Slovenskem dlouhé roky trápily nájezdy zlodějů, kteří mnohdy s ukradenými věcmi zmizeli za hranicemi. Minulý podzim si místní lidé oddechli, protože do Strání začali dvakrát týdně dojíždět policisté z Uherského Brodu. Letos se měli v obci usadit natrvalo. Nejen, že k tomu nedošlo, ale stanice už měsíc zeje zcela prázdnotou. Na její provoz totiž nejsou peníze.

Na Uherskohradišťsku nyní na jednoho policistu připadá více než sedm set lidí. Přitom kolegové ve zbytku republiky mají v průměru o polovinu lidí méně. Navíc se už nyní mluví i o rušení obvodního oddělení v Uherském Ostrohu. Místo čtrnácti policistů by tam zbylo pouhých sedm. Ti by navíc pracovali pouze přes den.

V Jihomoravském kraji se zatím žádné razantní změny nechystají. „O žádném plošném rušení neuvažujeme,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Petra Vedrová.