Stavbě obchvatu Hrabové brání výkup posledního pozemku

Ostrava - Stavbu obchvatu Ostravy-Hrabové blokuje výkup posledního pozemku. Jeho majitelky ho odmítají prodat. Podle města jsou jejich požadavky neúměrné. Správa silnic MS kraje už proto začala připravovat vyvlastnění. Jde jí ale o čas. Kvůli možnosti získání evropských dotací potřebuje zahájit stavbu co nejdříve.

V pracovních dnech projede Hrabovou za 24 hodin až 14 tisíc aut. Silnici vedoucí centrem tohoto městského obvodu totiž využívají i řidiči, kteří se chtějí vyhnout zpoplatněnému hlavnímu tahu mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Obyvatelům Hrabové by měla pomoct nová silnice. Téměř jeden a půl kilometru dlouhá komunikace má stát zhruba čtvrt miliardy korun. Moravskoslezký kraj chce na její stavbu použít evropské peníze. Musí ale dodržet stanovené podmínky. Podle nich má být stavba kompletně hotová nejpozději počátkem roku 2015. „Řádově se počítá 18 měsíců na vlastní výstavbu, takže by to mělo být nachystané v této chvíli na vyhlášení veřejné zakázky,“ říká obchodně-investiční náměstek Správy silnic MS kraje Jan Lukšo. Moravskoslezský kraj ale ještě nemá stavební povolení. Chybí mu totiž jeden pozemek. Jeho majitelky, matka s dcerou, zatím všechny nabídky na jeho odkup odmítly.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Pozemky  pro stavbu silnice vykupuje město Ostrava. Za ten poslední chce zaplatit přes osm milionů korun. To je údajně poslední nabídka. „Pokud se nedohodneme za tu cenu, potom úřad kraje, popřípadě Správa silnic, bude muset pozemek vyvlastnit,“ upozornil primátor Ostravy Petr Kajnar. Aby byla silnice hotová začátkem roku 2015, musí MS kraj zahájit stavbu nejpozději příští rok v létě. Jinak přijde o evropské peníze.