V Sobotíně na Šumpersku oslavili Vánoce, s kaprem i cukrovím

Sobotínem na Šumpersku se dnes linula vůně smaženého kapra a vanilkového cukroví. Místní recesisté společně s návštěvníky obce oslavili s tříměsíčním předstihem Vánoce. Od oslav je neodradilo ani slunečné počasí a poměrně vysoké teploty pozdního léta. Kromě štědrovečerních pochoutek čekala návštěvníky i tradiční koulovačka či sněhová bobová dráha. Akce nesla název Pohádková zima aneb Vánoce a sníh v září.

„Máme tady vše, co k Vánocům patří, ať už je to krájení jablíček, vánoční cukroví, koledy a hlavně sníh. Ten je tady v tuto dobu zaručený, na rozdíl od prosince, kdy tady většinou nebývá,“ řekl ČTK organizátor akce Petr Hradil. Podotkl, že rozdíl mezi recesními Vánocemi v září a těmi opravdovými na sklonku roku však přeci jen je. „Vánoce doma obvykle slavíme s rodinou a přejídáním. Tady je zhruba 1500 lidí, svátky slaví společně a děláme si z toho legraci,“ doplnil Hradil.

Na akci nechyběl ani smažený kapr s bramborovým salátem. Na rozdíl od předchozích ročníků se však po porcích tentokrát velmi rychle zaprášilo a na mnohé účastníky už nezbylo. Organizátoři zářijových Vánoc nezapomněli ani na vánoční dárky pro nejmenší. Děti si odnášely nafukovacího lva a masky pohádkových bytostí.

Do pečení vánočního cukroví se místní pustili s předstihem. Vůbec jim přitom nevadilo, že trouby budou muset zahřívat za tři měsíce znovu. Lidé mohli ochutnat hned z několika druhů, připraveno bylo na 600 kousků.

Trochu větší potíže připravilo pořadatelům chystání sněhové dráhy měřící zhruba dvě desítky metrů. Na plochu přitom dovezli asi pět tun umělého sněhu dovezeného ze zimního stadionu, který se poté využil i při závěrečné koulovačce, do které se zapojilo na 300 lidí. „Letos nám sníh vzhledem k teplotám rychle ubýval, děti musely rychle bobovat,“ dodal organizátor.

Podobnou vánoční akci s předstihem mohli zažít před lety například i obyvatelé Penčic na Přerovsku. Vánoce v srpnu tehdy pojali se vším všudy. Mnozí místní se do tamní restaurace vydali i v lyžácích, s lyžemi na ramenou a v lyžařských brýlích. Někteří horliví běžkaři zdolávali tehdy cestu po horkém asfaltu i na běžkách.