Slup po roce opět provoněla vůně čerstvého chleba

Slup – Vůně čerstvě upečeného chleba se o víkendu opět bude linout obcí Slup na Znojemsku. Konají se tam totiž Slavnosti chleba. Jejich hlavním cílem je seznámit více lidí s národní kulturní památkou v obci – vodním mlýnem. Tradiční oslavu pekařského řemesla a folkloru nezkazila ani vichřice, která v obci před dvěma týdny napáchala milionové škody.

Když se před dvěma týdny obcí Slup prohnala silná vichřice a odnesla s sebou střechu kulturního domu, obávali se místní, že oblíbenou folklorní slavnost nebudou mít kde pořádat. „Stavební firma nám vyšla vstříc a střechu velmi rychle opravila, a tím pádem nám zajistila nerušený průběh Slavností chleba,“ vysvětlil starosta František Jeleček (nez.). Právě do kulturního domu se slavnosti přesunou večer.

Přes den je na programu nejen pečení chleba ve vojenské polní pekárně, ale i ukázka jiných historických řemesel a vystoupení dvanácti folklórních souborů. „Je tady celkem 35 stánků a spousta občerstvení. Návštěvníci uvidí pečení chleba ve vojenské polní pekárně a hned ho také budou moct ochutnat, případně si ho koupit a odnést domů. Vedle polní pekárny tady máme celou řadu pekařských závodů, které nám ukážou svoje výrobky,“ řekl starosta. Zmiňovaná polní pekárna patří mezi exponáty Technického muzea v Brně.

NO COMMENT: Slavnosti chleba ve Slupi (zdroj: ČT24)

Otevřena bude i nová cyklistická stezka s názvem Od mlýna k mlýnu, která povede mezi Seefeld Kadolz a Slupí. „Cyklotrasa je dlouhá deset kilometrů. Smyslem je nabídnout turisům i místním další atraktivní možnost, jak nahlédnóut za naše hranice k sousedům,“ popsal starosta.

Pro sběratele turistických známek, je letos připravena speciální výroční edice. Letos je to navíc pět set let od první písemné zmínky o mlynářském řemesle ve Slupi.

Cílem organizátorů Slavností chleba je zvýšit mezi lidmi povědomí o chloubě jihomoravské vesnice - vodním mlýnu, který pochází údajně už z roku 1512. „Mlýn dělá mouku, takže ta souvislost je tady jasná. Mlýn bude otevřený celý den, návštěvníci slavnosti se budou moct podívat dovnitř. Veškeré technické zařízení, včetně mlýnských kol, je funkční a bude v provozu. Návštěvník tak dostane náhled na to, jak se vyráběla mouka,“ dodal Ivo Štěpánek z Technického muzea v Brně.

Mlýn byl původně v majetku kláštěra, později ho využívaly různé šlechtické rody. Po druhé světové válce ale začal chátrat.

Obcí se před dvěma týdny prohnala silná bouřka, podle místních vichřice spíš připomínala tornádo. A ta brala vše, co jí stálo v cestě - báň z věže kostela, střechu kulturního domu, stromy i zídku místního hřbitova. „Celkové škody se podle předběžných odhadů pohybují mezi dvěma a pěti miliony korun,“ řekl po bouřce starosta.

No comment: Spoušť po bouřce ve Slupi (zdroj: ČT24)