V Brně vykolejil vagon, trať do Blanska zůstala neprůjezdná

Brno - V Brně-Maloměřicích vykolejil dnes nad ránem vagon s cisternou, který byl součástí nákladního vlaku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Pravděpodobně ji zavinila technická závada, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Regionální spoje nahradila autobusová doprava, rychlíkové spoje z Prahy jedou přes Havlíčkův Brod, případně z České Třebové přes Olomouc. Dopravu po jedné koleji se podařilo obnovit po 15.hodině.

Kvůli nehodě je ale hlavní trať z Brna do České Třebové v kritickém úseku neprůjezdná. České dráhy musely vyslat do terénu autobusy, které vozí cestující mezi Blanskem a Brnem a také nedalekým Adamovem a Brnem. Situaci zkomplikoval i fakt, že na trati je v současnosti výluka a veškeré vlaky jezdily pouze po této koleji. „Provozovatel dráhy teď urychleně zprovozňuje alespoň jednu kolej, aby se mezi Blanskem a Maloměřicemi mohlo jezdit,“ řekl ředitel Drážní inspekce v Brně Josef Dvořák.

Podle Drážní inspekce vykolejil vlak už před železniční stanicí Adamov, kde poškodil 4 výhybky. V úseku mezi Adamovem a Brnem-Maloměřicemi došlo k samovolnému nájezdu cisterny na koleje a před Brnem-Maloměřicemi k jejímu opětovnému vykolejení a poškození další části tratě. Poškozeny jsou výhybky, pražce i upevňovadla. Škoda na trati byla odhadnuta na 10 000 000 Kč s tím, že může být dále navýšena v případě, že bude muset být provedena rozsáhlejší obnova tratě. Škoda na vlaku dosud vyčíslena nebyla. Jak dlouho bude trať kvůli nutným opravám uzavřena, není doposud známo.

No comment: Vykolejený vlak v Brně Maloměřicích (zdroj: ČT24)

V ranních hodinách nabíraly vlaky 45minutové až 90minutové zpoždění. „Pokud se podaří obnovit jednokolejný provoz, nebudou České dráhy odklánět vlaky Eurocity a Intercity, ale i v tom případě musí cestující počítat s mírným zpožděním,“ potvrdila oblastní mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Místo nehody je součástí rušného železničního tahu Břeclav-Děčín, který tvoří páteřní drážní úsek v zemi. Výše škody vzniklá při této mimořádné události se bude pravděpodobně pohybovat v desítkách milionů korun. Opravy poškozené tratě omezí dopravu v tomto úseku na několik týdnů. Koleje jsou totiž podle Šubové značně poškozené.

Maloměřice zažily několik havárií vlaků už v minulosti. Cisterny blokovaly dopravu přes tento železniční uzel například loni v lednu, kdy vykolejily hned 3 vozy. Před rokem tam železničářům ujela část soupravy nákladních vagónů a rovněž došlo k vykolejení.