V Kyjově zasedl krizový štáb. Restaurace čekají kontroly zásob alkoholu

Kyjov - Krizový štáb kvůli případu muže z Veselí nad Moravou, který se zřejmě v noci z pátku na sobotu otrávil metylalkoholem, zasedl v Kyjově. Jednání se zúčastnili starostové okolních obcí, ředitel nemocnice i policisté. Vyzvali obyvatele, aby po dobu čtrnácti dní nekonzumovali nekolkovaný nebo rozlévaný alkohol ve stáncích a restauračních zařízeních. Ty v následujících dnech čeká kontrola.

Otráveného devětadvacetiletého muže udržují v umělém spánku lékaři v kyjovské nemocnici. Jeho prognóza není optimistická. Stále však není jasné, kde jedovatý nápoj pozřel. Podle policie a svědků se muž v noci z pátku na sobotu vyskytoval v hospodách ve Veselí nad Moravou. Rodina vyšetřovatelům zatím neposkytla žádné informace. „Je jisté, že závadný alkohol pil asi 20 hodin před nástupem do nemocnice,“ řekl ředitel Nemocnice Kyjov Petr Svoboda.

Diagnózu lékaři nestanovili hned po přijetí muže. „Příznaky otravy byly poměrně nespecifické,“ doplnil Svoboda.

Podniky prověří kontroly policie a celníků

Město chce před tímto nebezpečím varovat i další obyvatele okresu. V případě pozření jedovatého alkoholu jde totiž o každou minutu - závadný pro tělo není metylalkohol sám o sobě, ale sloučeniny, které se z něj utvářejí teprve při trávení. „Odpoledne vydáme zprávu pro občany s informacemi, jak poznají příznaky otravy metylalkoholem,“ uvedl starosta Kyjova František Lukl (bez pp).

Podle jedné z vyšetřovacích verzí mohl jedovatý alkohol pocházet přímo z Veselí nad Moravou. Policisté ale pracují i s verzemi, podle kterých alkohol někdo přivezl ze zahraničí nebo ze severní Moravy, kde se také vyskytly otravy. „Společně s celníky budeme kontrolovat alkohol v místních stáncích a restauracích,“ informoval tajemník města Kyjova Milan Jagoš. Lidé by měli být obezřetní a do doby, než budou všechny podniky zkontrolované, by se měli vyvarovat konzumace rozlévaného alkoholu z nejasných zdrojů.

Starosta Kyjova František Lukl o opatřeních (zdroj: ČT24)

Policie v souvislosti s otravami pančovaným alkoholem varuje před šestilitrovými barely s vodkou nebo tuzemákem z likérky Drak z Chvalčova u Bystřice pod Hostýnem. Firma odmítá, že by jedovatý alkohol sjel z jejích linek.

Příznaky otravy metylalkoholem

Počáteční příznaky otravy metylalkoholem jsou podobné opilosti. Vážné obtíže se objeví až za více hodin, většinou za 18 až 24 hodin. Interval je delší, když člověk pil i normální alkohol. Postiženého bolí hlava, zvrací, vidí rozmazaně, má rozšířené zornice, zrychleně dýchá, je utlumen, může upadnout do bezvědomí či kómatu. Má křeče, klesne mu tlak, srdce bije zrychleně nebo zpomaleně. Smrt nastává zástavou dýchání, tedy obrnou dýchacího traktu.

Otrava metylalkoholem je v ČR velmi řídká, podle dostupných informací výjimečná. Pokud ale člověk „špatný“ alkohol vypije, nemá šanci poznat to podle chuti. Jako první pomoc se při otravě metylalkoholem podává čistý alkohol, který působí jako protijed.

Další otrávený pacient na jižní Moravě leží ve vážném stavu ve znojemské nemocnici. U něj je ale již jisté, že si alkohol přivezl právě z Havířova, odkud pochází. Na jižní Moravu dojíždí za prací. „Podle svého vyjádření požil doma levnější alkohol,“ řekla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Počet otrávených rychle narůstá

Jedovatý alkohol v České republice za poslední dny požilo nejméně třináct, tři z nich už zemřeli. Nejnovější případ se objevil dnes v Příbrami. Muž ležící v tamní nemocnici přišel o zrak a jeho stav je podobně jako u dalších obětí metylalkoholu velmi kritický.

Nejvíc otrávených je z Havířova. Tři pacienti jsou ve vážném stavu, jedna z žen bojuje o život. Pacienti si navíc zřejmě ponesou trvalé následky. Muže, který v Havířově jedovatý alkohol prodával, už policie obvinila. Soudce ho následně poslal do vazby.

Léčba otravy metylalkoholem

Při léčbě se podává alkohol jako protijed. Je-li pacient při vědomí, dostane jako první pomoc panáka. Pak už se dávky přesně propočítávají, aby se udržela hladina alkoholu v krvi jedno až 1,5 promile. Metylalkohol se při této hladině nemůže navázat a tvořit škodlivé metabolity. Odejde z těla močí.

Alkohol se podává většinou sondou do žaludku, v některých případech rovnou do žíly. Délka podávání je různá - záleží na hladině metanolu, stavu pacienta a laboratorních výsledcích. U těžkých otrav se dává také hemodialýza, umělá ledvina urychlí očistu krve od metanolu.

Součástí je podpůrná léčba, která řeší komplikace - sleduje se hladina cukru, protože alkoholová léčba ji snižuje, a je-li potřeba, podává se glukóza. Někdy je nutné napojit pacienta na dýchací přístroj. Na křeče se dává diazepam, oči se chrání před světlem. Pacient je trvale sledován, aby při jakékoli změně na to léčba zareagovala.

Vydáno pod