České travní lyžování má nové vládce

Předklášteří u Tišnova – Český tým vládne světovému travnímu lyžování. Letos se mu podařilo obhájit prvenství ve světovém poháru, a reprezentanti tak znovu zvedli nad hlavu velký křišťálový glóbus. Aby ale byla sezóna řádně ukončena, chybělo rozdat tituly republikových šampionů. O nejvýznamnější ocenění na domácí půdě svedli lyžaři souboj na svahu v Předklášteří u Tišnova. Noví republikoví vládci se jmenují Martin Štěpánek a Magdalena Kotyzová. Domácí prostředí skvěle využili reprezentanti domácího Sokola Předklášteří.

Na mistrovství republiky v Předkláštěří u Tišnova chyběl na svahu nejlepší český lyžař Jan Němec, který téměř celou sezónu odjel s přetrženým křížovým vazem v koleni. Šestatřicetiletý český fenomén se ale letos rozloučil předčasně, na íránské sjezdovce v Dizínu nedobrzdil dojezd a natrhnul si zadní stehenní sval. Ztratil tak šanci na zisk jedenáctého křišťálového glóbu i na obhajobu domácího titulu.

Rozhovor s republikovým šampionem Martinem Štěpánkem (zdroj: ČT24)

Na trůně tak Jana Němce vystřídal v současnosti druhý nejlepší český reprezentant Martin Štěpánek, který skončil ve světovém poháru na páté příčce. Slalomářský veterán z Brna dokázal ve světové konkurenci dojet hned dvakrát na stříbrné příčce.

Bez klubové příslušnosti startující Štěpánek vyhrál při dvoudenním domácím šampionátu všechny tři disciplíny. Po prvenství v obřím i superobřím slalomu nenašel přemožitele ani ve slalomu speciál. Mistrovský titul tak Štěpánek získal před druhým Tomášem Kolouchem a Martinem Soltíkem z pořádajícího Sokola Předklášteří.

Rozhovor s vítězkou Magdalenou Kotyzovou (zdroj: ČT24)

Výměna proběhla i na ženském trůnu. Zuzanu Gardavskou vystřídala Magdalena Kotyzová z Olomouce, která ale hájí barvy pořádajícího klubu z Předklášteří. Patnáctiletá travní lyžařka startuje v letošní sezóně poprvé v kategorii žen a hned při své premiéře mezi dospělými dokázala vyhrát dvě ze tří disciplín. Domácí tituly získala v obřím i speciálním slalomu, a potvrdila tak pozici nejlepší české travní lyžařky současnosti, když i ve světovém poháru dokázala vystoupat na páté místo v celkovém pořadí.