V Olomouci má vzniknout nový domov pro seniory

Olomouc - Málo míst v domovech pro seniory trápí dlouhodobě Olomouc. Alespoň částečným řešením má být vybudování úplně nového domova důchodců nedaleko centra města. V Olomouci žije několik tisíc důchodců, ve městě je ale jediný domov pro seniory. Zájem lidí výrazně převyšuje nabídku volných míst.

Ve hře jsou dvě varianty – první je vybudování domu s pečovatelskou službou, kde žijí senioři, kteří jsou schopni se o sebe ještě postarat. Druhou možností je domov pro seniory, kde je o důchodce postaráno úplně. „Chtěli bychom spíše domov pro seniory menšího rodinného typu, kde by senioři, kteří tam tráví svůj čas, měli prostředí blízké jejich domácímu prostředí,“ říká Michal Majer z olomouckého magistrátu. Nové zařízení by mělo vzniknout v části Olomouce na Tabulovém vrchu, kde se bude stavět také nový úřad práce. „Ta lokalita je výhodná v tom, že by ten budoucí domov pro seniory nebo dům s pečovatelskou službou byl začleněn do stávající bytové zástavby,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá. Dalším pozitivem je sousedství fakultní nemocnice, která by domovu mohla nabídnout možnost stravování nebo lékařské pomoci.   

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

V Olomouci žije více než 17 tisíc lidí starších 65 let. Ve městě je přitom pouze jeden domov pro seniory. Ve Chválkovicích staví nový pavilon, který po dokončení nabídne seniorům desítky nových míst. „Průměrný věk našich klientů je přes 80 let, to znamená, že to jsou lidé, jejichž zdravotní stav vyžaduje již naši péči,“ vyjádřil se ředitel Domova seniorů Pohoda Chválkovice Jiří Floder. Náklady na vybudování domova pro seniory na Tabulovém vrchu mohou dosáhnout až sto milionů korun. Kdy se začne stavět, ale zatím jasné není.