Zlínští policisté objevili nelegální míchárnu alkoholu

Zlín - Policisté dnes odpoledne odhalili na sídlišti Jižní Svahy nelegální míchárnu a stáčírnu alkoholu. Zadrženy byly tisíce etiket a blíže neupřesněné množství alkoholu. Na etiketách je podle mluvčího policie Petra Jaroše uvedena Likérka Drak, ale i etikety dalších likérek. Garáž, ve které byla nelegální stáčírna, se nachází jen nedaleko prodejny, kde se až do úterý prodával nekolkovaný alkohol. Muže, který ho prodával, už vyslechli a obvinili. Hrozí mu až tři roky odnětí svobody za porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Policisté muže po výslechu propustili a stíhají ho na svobodě. Před soudem by se měl objevit ve zkráceném řízení. Policie rovněž potvrdila, že zadržela i distributora alkoholu, jenž majiteli večerky nekolkovaný alkohol dodal.

Obchod se nachází v budově, ve kterém také žila jednašedesátiletá žena, kterou našli lidé v úterý ráno v jejím bytě mrtvou. Pitva potvrdila úmrtí po otravě metylalkoholem. V obchodě údajně nakupovali i lidé, kteří nyní leží s otravou metanolem ve zlínské nemocnici. Obchod se v úterý uzavřel. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně v noci přijala další pacientku s podezřením na otravu metylalkoholem. 31letá žena z Brumova leží ve stabilizovaném stavu na interním oddělení. Zároveň je prověřováno včerejší úmrtí 80letého muže z Kostelce u Zlína.

Další zátah na Jižních Svazích

Zlínská policie společně s příslušníky Celní správy obsadili další objekt na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně. Podle neoficiálních informací policisté na místě našli asi 500 různých lahví alkoholu a jednoduché zařízení na míchání tekutiny. Policisté odeberou vzorky, které nechají analyzovat na přítomnost metylalkoholu.

No comment: Policisté zasahují v nelegální stáčírně alkoholu (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku zatím po otravě metylalkoholem zemřely dvě ženy, ve zlínské nemocnici leží s otravou metanolem osm lidí. Jejich zdravotní stav se podle mluvčí nemocnice Karly Havlíkové mírně zlepšil, tři lidé ale zůstávají v kritickém stavu.

Policie kontroluje dodržování zákazu prodeje

Policisté v celém Jihomoravském kraji od včerejšího odpoledne kontrolovali dodržování vládního nařízení, které zakazuje až do odvolání prodávat alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad třicet procent stánkařům a provozovatelům jiných přechodných a mobilních provozů. Během včerejšího podvečera a noci na dnešek zkontrolovali na jižní Moravě celkem 406 vytipovaných provozoven, kontrol se zúčastnilo 145 uniformovaných policistů. Porušení zákazu prodeje alkoholu v těchto prodejnách nezjistili, kontroly však budou pokračovat i během následujících dní a nocí. 

Podle mluvčí Petry Vedrové zkontrolovali policisté přes 500 stánků (zdroj: ČT24)

Zájem o kontrolu alkoholu je zatím malý

Jihomoravský kraj sestavil seznam laboratoří, kde je možné nechat si otestovat, zda zakoupený alkohol neobsahuje metanol.

Název subjektu

Kontaktní spojení

Chemická laboratoř Salayová, Hřbitovní 1149, Velké Bílovice

Telefonické spojení:  + 420 519 346 785

e-mail:  chem.lab@email.cz

MND, a.s., Úprkova  807/6, Hodonín

Telefonické spojení: +420 518 315 118

e-mail:  urbanek@mnd.cz

Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, Brno

Univerzitní kampus Bohunice, Kamenice 5, Pavilon 13,

2. patro (cesta je značena)

Telefonické spojení:+420  549 493 041

                                    +420  723 353 975

e-mail: martina@chemi.muni.cz

Mendelova univerzita, Agronomická fakulta, Zemědělská 1,  Ústav technologie potravin, pavilon N, Brno

Telefonické spojení: +420  545 133 340

e-mail: tomas.gregor@mendelu.cz

Labtech s.r.o, Polní 340/23, Brno Štýřice 639 00

Telefonické spojení: +420  511 110 722

                                     +420  739 498 669

e-mail: laboratore@labtech.eu

K zahájení a provádění bezplatného testování je nutné dodržet následující podmínky:

·         před předáním vzorku je nutno se nejprve s daným pracovištěm spojit;

·         služba je bezplatně poskytována pouze obyvatelům s trvalým pobytem na území Jihomoravského kraje;

·         test bude proveden na základní normy škodlivosti lihovin a destilátů na zdraví člověka;

·         služba není bezplatně poskytována podnikatelům;

·         každý žadatel musí vyplnit a podepsat písemný souhlas ke zpracování a použití osobních údajů, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb.,
o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (přílohou dopisu);

·         s každým žadatelem musí být vyplněn formulář (přílohou dopisu), kde na základě předloženého občanského průkazu bude zaznamenáno jméno, příjmení, titul, adresa trvalého bydliště a dále telefonický kontakt;

·         udělení souhlasu, že výsledky testu, v případě nálezu metylalkoholu či jiné škodlivé látky ve vyšší než přípustné koncentraci, budou okamžitě předány orgánům činným v trestním řízení (Policie ČR, Celní správa).

K těmto laboratořím postupně přibývají další. Dnes se k nim přidala například Fakulta chemická VUT v Brně. Na některé laboratoře se ale zatím s požadavkem na otestování alkoholu nikdo neobrátil. Jinde se jedná spíše o zájem jednotlivců, kteří chodí osobně nebo se na laboratoř obracejí telefonicky. Na nezájem si naopak nemohou stěžovat na informační lince kyjovské nemocnice. Do dnešního poledne už museli vyřídit asi 200 telefonátů. Linka je prioritně určena pro poskytování informací pro lidi, kteří mají obavu, že požili závadný alkohol. Většina dotazů se ale týkala pochybností, zda mohou lidé konzumovat alkohol, jenž mají doma.