Den s dokumenty České televize

Česká televize je letos hlavním mediálním partnerem Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády České republiky, které se konají 22. - 23. září. Tak jako každý rok i tentokrát podpoříme tuto exkluzivní událost nejen ve svém vysílání, ale i podílem na doprovodném programu. Na čtvrtek 20. září 2012 připravujeme Den s dokumenty České televize. Do Minikina na Kostelní ulici pozveme dopoledne studenty středních škol, odpoledne a večer pak ostravskou veřejnost.

Studentům středních škol a profesorům dějepisu promítneme v 8:30 a v 10:30 dokument nazvaný Opožděný východ, který reflektuje situaci po listopadu 1989 na východě Moravy. Této projekce se zúčastní autoři dokumentu a pamětníci událostí, aby diskutovali s mladými lidmi, pro něž je letopočet 1989 historií, kterou z osobní zkušenosti nemohou znát.

Ostravské diváky zveme v tento den do Minikina na odpolední a večerní projekce:

V 16:00 hodin začíná program nazvaný In memoriam Vladislav Kvasnička. Dokumentarista, který byl blízko válečným konfliktům, stál za kamerou při odsunu sovětských vojsk a soustředěně se věnoval problematice uprchlíků, zemřel v tomto roce na začátku léta. V průběhu let 1995 -2005 úzce spolupracoval také s ostravským televizním studiem. Na projekci, které se zúčastní i nejbližší spolupracovníci V. Kvasničky, promítneme dokument Krvavý chomout z války v Čečensku a nabídneme také besedu o aktuálním vývoji v této oblasti, na které promluví RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D. z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

V 18:00 hodin představíme nový televizní cyklus Stopy, fakta, tajemství předpremiérou jednoho z dosud neodvysílaných dílů, který se dotýká informací, jež měly původně zůstat před veřejností ukryty. Projekce se zúčastní i autor a průvodce pořadem, populární publicista Stanislav Motl. Diváci s ním mohou hovořit o zákulisí pátrání vedoucích k odhalení neznámých vojensko-politických, špionážních, kriminálních i mysteriózních kauz.

Události v regionech (Ostrava) (zdroj: ČT24)