Do Senior Pointů se lidé chodí radit i postěžovat si

Jižní Morava – Vzdálenost rodiny či špatné vztahy v ní. To jsou časté důvody, které vedou k osamělosti seniorů, kteří si tak mnohdy nemají s kým promluvit či se poradit. Stále častěji proto vznikají takzvané Senior Pointy, které nabízí informace a pomoc, ale i prostor pro setkávání. Na jižní Moravě fungují už rok. Tento týden se otevřel v pořadí osmý.

„Když potřebuji něco vědět, tak se stavím. Zjistí mi všechno. Pro nás seniory je to velká pomoc,“ říká třiasedmdesátiletá Anna Bučková, která Senior Point navštěvuje pravidelně. Do informační kanceláře se z brněnské části Žebětín vydává alespoň jednou měsíčně. A není sama. Starších lidí, kteří se přijdou zdarma poradit s odborníky, je stále víc.

„V závěru loňského roku k nám přišla paní, která měla dceru v zahraničí. Ta tam bohužel zemřela. Paní řešila vypořádání veškerých právních formalit a dokumentů tak, aby všechno proběhlo v pořádku. K nám si přišla pouze pro radu. Nakonec se z toho ale vyklubala měsíční spolupráce, při které jsme komunikovali s velvyslancem v dané zemi. Nakonec se podařilo vyřešit všechno od církevního obřadu až po převoz ostatků a jejich uložení v České republice,“ popsal jeden z obtížnějších případů ředitel Senior Pointu na Mendlově náměstí v Brně Lukáš Vaculík.

Za rok fungování odpověděli v Senior Pointech přibližně na šest tisíc dotazů. Nejmenší zájem je o službu v Tišnově. Naopak na Mendlově náměstí se pracovníci nezastaví. Nově si senioři mohou zajít pro radu i do služebny brněnské městské policie na Křenové ulici. Tam na začátku tohoto týdne otevřeli osmý Senior Point. Strážníci nebudou odpovídat pouze na otázky ohledně bezpečnosti. Orientovat se musí například i v systému sociálních dávek.

Osamělost může vést k depresi

Podle odborníků není pro seniory důležitá pouze samotná rada. Význam center spočívá i v tom, že jsou nuceni vyjít ze svých domovů. V Senior Pointech mají možnost potkat vrstevníky a sdílet s ostatními své starosti. „Tato místa jsou určitě velmi důležitá z pohledu ochrany seniorů. V tom valícím se množství informací je pro ně někdy velmi obtížné se orientovat, takže je užitečné, že mají místo, kam se mohou obrátit v případě nejasností. Pro seniory je ale stejně důležité zachovat si určitou duševní svěžest a zůstat v kontaktu s okolím,“ uvedla Hana Matějovská Kubešová z České gerontologické a geriatrické společnosti. Sociální izolace totiž podle ní vede k častějším projevům deprese. Senioři se doma navíc mnohem víc soustředí na vlastní problémy a zdravotní obtíže.

Matějovská Kubešová zároveň upozorňuje na to, že by se lidé měli snažit vstupovat do důchodu v co nejlepší kondici. „Ta se později lépe udržuje. Také by lidé měli myslet na to, že do důchodu půjdou, a už v předstihu by si měli hledat nějaké aktivity. Aby nakonec nezůstali sami s pocitem nepotřebnosti,“ uzavřela Matějovská Kubešová. 

Vydáno pod